Üçüncü basamak hastanede palyatif bakım ünitesinde takip edilen hastaların mortalite ve morbiditesine etki eden faktörler
Factors affecting mortality and morbidity of patients followed up in the palliative care unit of a tertiary hospital
  1. Tez No: 973484
  2. Yazar: NUR SENEM ARSLANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGUN DENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Biobelirteç, Mortalite, Palyatif bakım, Yaşlı hasta, Biomarker, Mortality, Nutritional support, Palliative care, Older adults
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Palyatif bakım üniteleri, yaşamı tehdit eden hastalıklara sahip bireylerde semptom yönetimi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik kapsamlı sağlık hizmetleri sunmaktadır. Bu süreçte, mortaliteyi etkileyen klinik, demografik ve biyobelirteç temelli faktörlerin belirlenmesi, hasta bakım planlarının oluşturulmasında büyük önem taşımaktadır. Ancak mevcut literatürde, mortalite ile ilişkili değişkenlerin çok yönlü olarak değerlendirildiği kapsamlı çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma, üçüncü basamak bir hastaneye bağlı palyatif bakım ünitesine kabul edilen hastalarda mortalite ile ilişkili olabilecek demografik, klinik ve laboratuvar parametrelerin sistematik biçimde değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmada, Ocak 2020 – Aralık 2023 tarihleri arasında palyatif bakım ünitesine kabul edilen 382 hastanın elektronik sağlık kayıtları incelenmiştir. Hastalar mortalite durumlarına göre iki gruba ayrılarak demografik veriler, eşlik eden hastalıklar, beslenme biçimi, girişimsel işlemler ve biyobelirteç düzeyleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca, mortalite ile anlamlı ilişkili biyobelirteçlerin prognostik gücü ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Mortalitesi olan hastalarda yatış süresi anlamlı şekilde daha kısa bulunmuştur (medyan: 11 gün vs. 20 gün; p<0,001). Opioid kullanımı (p<0,001) ve enteral/parenteral beslenme gereksinimi (p=0,007) mortal grupta daha yaygındı. Albümin düzeyleri mortal grupta belirgin şekilde daha düşükken (p<0,001), C-reaktif protein (CRP), Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR), Laktat dehidrogenaz (LDH) ve ferritin düzeyleri daha yüksekti (p<0,001). ROC analizinde özellikle albümin (AUC: 0,937), NLR (AUC: 0,724) ve LDH (AUC: 0,709) yüksek ayırt edici güce sahipti. Ayrıca, yaş gruplarına göre klinik özellikler ve tedavi farklılıkları gözlenmiş; 65 yaş üstü bireylerde multimorbidite, genç hastalarda ise invazif müdahaleler daha yaygın tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, palyatif bakım sürecinde mortaliteyle ilişkili faktörlerin sadece tanıya dayalı değerlendirmelerle sınırlı olmadığını; biyobelirteç vi düzeyleri, fonksiyonel durum, beslenme şekli ve semptom yükü gibi çok boyutlu parametrelerin klinik karar alma süreçlerinde dikkate alınması gerektiğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, bireyselleştirilmiş palyatif bakım stratejilerinin oluşturulmasında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Palliative care units provide comprehensive healthcare services aimed at symptom management and improving quality of life for individuals with life-threatening illnesses. Identifying the clinical, demographic, and biomarkerbased factors associated with mortality is essential for developing patient-centered care strategies. However, current literature includes limited studies that comprehensively evaluate these factors in a multidimensional context. This study aims to systematically investigate the demographic, clinical, and laboratory parameters associated with mortality in patients admitted to a tertiary hospital–based palliative care unit. Methods: In this retrospective cross-sectional study, electronic health records of 382 patients admitted to the palliative care unit between January 2020 and December 2023 were reviewed. Patients were grouped according to their mortality status, and demographic characteristics, comorbidities, nutritional status, interventional procedures, and biomarker levels were compared. The prognostic power of biomarkers significantly associated with mortality was assessed using ROC analysis. Results: Patients in the mortality group had significantly shorter hospital stays (median: 11 days vs. 20 days; p<0.001). Opioid use (p<0.001) and enteral/parenteral nutritional support (p=0.007) were more common in this group. Albumin levels were significantly lower in the mortal group (p<0.001), while C-reactive protein (CRP), Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR), Lactate dehydrogenase (LDH) and ferritin levels were higher (p<0.001). ROC analysis revealed that albumin (AUC: 0.937), NLR (AUC: 0.724), and LDH (AUC: 0.709) had strong discriminative value. Moreover, clinical and treatment differences by age group were observed; multimorbidity was more common in patients aged 65 and above, while younger patients more frequently underwent invasive interventions. viii Conclusion: Our findings suggest that mortality in palliative care is influenced not only by the underlying diagnosis but also by a range of biological markers, functional status, nutrition type, and symptom burden. These results highlight the importance of integrating multidimensional clinical evaluations into individualized palliative care strategies and decision-making processes.