Kırmızıbiber tüketiminin enerji harcanması, yağ oksidasyonu ve iştah üzerine akut etkilerinin belirlenmesi
Determination of acute effects of red pepper consumption on energy expenditure, fat oxidation and appetite
  1. Tez No: 515342
  2. Yazar: ELİF TUNÇİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FİSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: kapsaisinoidler, kapsaisin, terapötik, obezite, capsaicinoids, capsaicin, therapeutic, obesity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tunçil, E., Kırmızıbiber Tüketiminin Enerji Harcanması, Yağ Oksidasyonu ve İştah Üzerine Akut Etkilerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2018. Bu çalışmanın amacı tek öğüne farklı dozlardaki kırmızıbiber eklenmesiyle enerji harcanması, yağ oksidasyonu ve iştahta meydana gelen akut etkileri gözlemlemektir. Çalışma 18-50 yaş aralığında, sağlıklı gönüllü 12 erkeğin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Gönüllüler; aralarında en az bir hafta arınma periyodu olan tek kör, randomize, çapraz geçişli 3 ziyaret gerçekleştirmiştir. Gönüllülere her ziyarette 0 g, 1g veya 10 g kırmızıbiber içeren öğle öğünü verilmiştir. Öğünden önce ve öğünden sonraki 0., 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. dakikalarda gönüllülerin vital bulguları ve iştah parametreleri ölçülmüştür. Öğünden önce ve öğünden sonraki 15., 45., 75. ve 105. dakikalarda indirekt kalorimetrede ile yapılan ölçümlerle gönüllülerin enerji harcanması, yağ oksidasyonu ve solunum katsayısı verileri elde edilmiştir. Enerji harcanması hem 1 g hem de 10 g kırmızıbiber tüketimiyle 105. dk'ya kadar yapılan tüm ölçümlerde 0 g'a kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0,05). Farklı dozlardaki kırmızıbiber tüketiminin enerji harcanması ve iştahı etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tuncil, E., Determination of Acute Effects of Red Pepper Consumption on Energy Expenditure, Fat Oxidation and Appetite, Hacettepe University Graduate School of Health Science, Master of Science Thesis in Dietetic Programme, Ankara, 2018. The aim of this study was to observe the acute effects of red pepper on energy expenditure, fat oxidation and appetite in different doses added to a single meal. The study was conducted on 12 healty male volunteers aged between 18-50 years old. Volunteers participated in three single-blind, randomized and crossover visits with at least one week washout period between them. Volunteers received test meal with 0 g (control), 1 g or 10 g of red pepper on each visit in a randomized order. Preprandial (baseline) and postprandial (t = 0, 15, 30, 45, 60, 75 and 90 min) vital signs and appetite parameters were recorded. The data of energy expenditure, fat oxidation and respiratory quotient were obtained by measurements made with indirect calorimetry before (baseline) and after intervention at the 15, 45, 75 and 105 min. Energy expenditure were found to be significantly higher in all measurements made up to 105 min with both 1 g and 10 g red pepper consumption (p 0.05). It is concluded that different doses of red pepper may affect energy expenditure and appetite.