Yûsuf Sûresi'nin belâgat açısından incelenmesi
Investigation of the Yusuf Sure in terms of rhetoric sides
- Tez No: 515345
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Belâgat, Kur'an-ı Kerim, Yûsuf Sûresi, edebi sanatlar, tefsir, Arap dili ve edebiyatı, kıssaların en güzeli
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Her dilin kendisini tesirli, çekici ve zevkli kılan birtakım kaide ve kuralları vardır. Yeryüzündeki diller arasında çok geniş bir birikim ve yelpazeye sahip olan Arap dili de bu bakımdan çok zengin bir dildir. O kadar ki İslâm öncesi Cahiliye Arapları gayet fasih ve etkili konuşurlar, şiirler söylerlerdi. İşte belâgat ilmi ve kısımları edebi alanda etkisini gösterdiği gibi, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i doğru anlama noktasında da çok büyük bir öneme sahiptir. Tefsir ilmi ile ilgilenen kimselerin tefsir ile ilgili bütün ilimlere yeterince vakıf oldukları kadar belâgat ilmine de hâkim olmaları gerekir. Aksi takdirde tefsir çalışmalarında birçok hataya düşmeleri kaçınılmaz olur. Dolayısıyla belâgat ilminin Kur'an-ı Kerim'i doğru tefsir etmede çok önemli bir yeri vardır. Bu vesile ile bu öneme vurgu yapmak için, Kur'an-ı Kerim'de kıssaların en güzeli olarak nitelendirilen Hz. Yûsuf'un kıssası ele alınmış, belâgi ve edebi yönden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Each language can have a set of rules that are influential, attractive and enjoyable. The Arabic language, which has a wide range of languages among the languages of the world, reason is a very rich tilde. So much so that pre-Islamic Arabs are very good and effective they would talk and say poems. Here are the parts of the belief that the recognition of the influence of the literary scene, and as it is important, our holy book also has a great precaution at the point of understanding the Qur'an. Those who are interested in the science of tafsir should have enough knowledge about allthe science related to interpretation and they should be judges in the knowledge of belâgat. Otherwise, tafsir studies many faults will inevitably fall. There fore, belâgat is very important for correct interpretation of the Qur'an. For his reason, in order to emphasize this precaution, the Qur'an is the most beautiful Hz. The part of Yûsuf is taken up and it was investigated in literary of Rhetoric sides.