Arapça'da isnadlı yapılar - İsra Sûresi'nin i'râb uygulamaları örnekliğinde
- Tez No: 802407
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mürekkebler, Arapça cümle, Fiilî isnâd, İsmî isnâd, İ'râb, İsrâ Sûresi, compounds, the Arabic sentence, the verbal predicate, the nominative predicate, syntax, Surat Al-Isra
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu tez, Arap dilindeki isnâdî mürekkebleri, tanımlayıcı ve analitik olarak ele alan bir çalışmayı ve onların Kur'ân-ı Kerîm'in anlaşılmasındaki önemini içermektedir. Bunu da İsrâ Sûresi özelinde, isnâdî mürekkebin kısımlarını, maksatlarını, i'rablarını açık ve faydalı bir şekilde açıklayarak ele almaktadır. Bu çalışma, içinde genel olarak mürekkebleri ve kısımlarını açıklayan bir girişle başlamıştır. Sonra Arapça'daki cümleyi, rükünlerini ve çeşitlerini açıklayan bir tahlille devam edip, ismî isnâdî mürekkeb ile fiilî isnâdî mürekkeb şeklinde ikiye ayrılan isnâdî mürekkebin tarifiyle bitirilmiştir. Birinci bölümde mübtedâ ve haberden oluşan ismî isnâdî mürekkeb ele alınmıştır. Orada mübtedânın durumu, çeşitleri, i'râbı aynı şekilde haber, haberin mübtedâ ile uyumlu olduğu durumlar, haberin teaddüdü, mübtedâ ile haberin cümledeki yerlerinin belirlenmesi, takdîm ile tehir ve hazfedildikleri durumlar açıklanmıştır. Ardından bu mürekkebin, nâsih filler ile nâsih harfler dahil olduktan sonraki durumu ve bu fiillerle harflerin ondaki etkileri incelenmiştir. İkinci bölümde fiil ile fâilden ya da nâib-i fâilden oluşan fiilî isnâdî mürekkeb ele alınmıştır. Orada fiilin tanımı, kısımları, mâzi, muzâri ve emirdeki durumları, bütün fillerin binâ-i'râb, malûm-meçhûl, luzûm-teaddî açısından halleri, bir, iki veya daha fazla mefûle mütaddî olan fiillerin çeşitleri, nasb ve cezm eden harflerin ve şart edatlarının ya da şart edatları dahil olunca onun yerine geçenin muzâri fiile dahil olması ve bu edatların cevaplarının başına“fâ”harfi gelmesi incelenmiştir. Üçüncü bölümde İsrâ Sûresi tanıtılmış, uygunluğu, nuzûl sebebi, adlandırılması, fazileti, maksat ile hedefleri ve konuyla ilgili içerdiği yerler açıklanmıştır. Dördüncü ve son bölümde İsrâ Sûresi'ndeki fiilî isnâdî ve ismî isnâdî şeklindeki iki mürekkeb, uygulamalı ve i'râba dayalı olarak çalışılmıştır. Çalışma en önemli neticeler ve önerilerin olduğu sonuçla bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis included a descriptive and analytical study of the predicate compounds in the Arabic language, and their importance in understanding the meanings of the Holy Qur'an, by studying them within Surat Al-Isra, to know their types, purposes, and syntax in a simplified and useful way. This study began with a preface in which the definition of compounds in general and an indication of their types, then the analysis of the sentence in the Arabic language by explaining its pillars and types, and concluded with the definition of the predicate compound, which is divided into two parts; The nominal predicate compound and the verbal predicate compound, and this is our meeting with the first chapter, which is the study of the nominal predicate compound, which consists of the subject and the predicate, in which the conditions of the subject, its types, and its syntax are clarified, as well as the predicate, and the cases of its congruence with the subject, its plurality, determining their place in the sentence, the leads and lags, and the cases of their deletion, then studying this compound after entering the auxiliary verbs on it, as well as entering the auxiliary letters and the function of each of these verbs and letters in it. As for the second chapter: It includes the study of the verbal predictive compound that consists of the verb and the subject or what is represented by it, and in it the definition of the verb is done, and its divisions and conditions are clarified in the past, present and imperative, and the conditions of each verb in terms of construction and syntax, then the study of the verb in terms of the known and the unknown, and in terms of transitivity, intransitivity and types of intransitive verbs of an object or two or more objects, the entry of accusative and assertive letters, the conditional particles on the present tense, or what is substituted for it when the conditional particles be used, and the places of linking the answer with the causative letter F. As for the third chapter; In it, Surat Al-Israa was studied and defined, its relevance, the reason for its revelation and its name, its virtues, its purposes and objectives and the topics it included were clarified. As for the fourth and final chapter, in it the two components of the verbal predicative and the nominal predicative in Surat Al-Israa were studied as a practical and syntactic study. The study concluded with a conclusion containing the most important findings and recommendations.