Sürdürülebilirlik kriterleri açısından faaliyet raporlarının incelenmesi
Investigation of activity reports in terms of sustainability criteria
  1. Tez No: 580034
  2. Yazar: ARZU AGDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AZALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faaliyet Raporu, Türkiye'de Faaliyet Raporu, Firma Sürdürülebilirliği, Annual Report, Annual Report in Turkey, Company Sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yıllık faaliyet raporu, firmaların bir dönemlik/senelik etkinliklerinin açıklamasıdır. Bugün faaliyet raporu mali bilgilerin haricinde diğer mali nitelik teşkil etmeyen tüm firma etkinliklerine ilişkin konuları kapsayacak şekilde hazırlanmaktadır. Dolayısı ile faaliyet raporundaki bilgiler kullanıcıları için büyük bir önem taşımaktadır. Bilgi kullanıcıları, işletmeler hakkında doğru, dürüst ve güvenilir bilgilere sahip olmak isterler. Bu nedenden dolayı önemli bir kurumsal iletişim aracı olan faaliyet raporu, işletmelerdeki iyi bir kurumsal yönetim esasları olan bağımsız denetim, iç denetim ve iç kontrol olmak üzere üç yapı ile yakından ilgilidir. Bu çalışmanın amacı, firmaların sürdürülebilirliklerini sağlama hususunda faaliyet raporlarının katkılarının ortaya çıkartılmasıdır. Borsa İstanbul'da yer alan ve perakende ticaret sektöründe faaliyette bulunan 6 firmanın yönetim kurullarının düzenlemek zorunda oldukları faaliyet raporları, raporların sahip olması gereken bilgiler ışığında incelenmiştir. Çalışma büyük ölçüde 6102 sayılı TTK, GTB yönetmeliği, SPK mevzuatı tebliğleri ve KAP doğrultusunda yürütülmüştür. Çalışma nihayetinde faaliyet raporları ve içeriği çalışma konusunu oluşturan BIST'e kayıtlı bu 6 firma üzerinde düşünüldüğünde bu firmaların faaliyet raporları detayı hususunda benzer başlıkların ve kapsamların bulunduğu gözlemlenmiştir. Ancak genel anlamda Türkiye'de firmalarda faaliyet raporu hazırlarken yasal bir zorunluluğu yerine getirme güdüsünün ön planda olduğu, detaylı bilgi sunumunun firmanın şeffaflıkla uyumlu olma düzeyine göre farklılaştığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Annual report is a description of the companies ' activities in one semester/year... Today, the annual report is prepared to cover topics related to all company activities that do not constitute other financial qualifications except financial information. Therefore, the information in the activity report is of great importance to users. Information users want to have accurate, honest and reliable information about businesses. Due to this reason, the activity report, which is an important corporate communication tool, is closely related to the three structures, which are a good corporate governance, principles, independent auditing, internal auditing and internal control in enterprises. The aim of this study was to revealed the contributions of activity reports to ensure sustainability of firms. The activity reports of the board of directors of the 6 companies that are active in the retail trade sector in Borsa İstanbul have been examined in the light of the information they need to have. The study was largely carried out in accordance with TTK, GTB regulation, CMB legislation, communes, KAP and company activity reports numbered 6102. In the end of the study, the business reports and content of these 6 firms registered to the BIST, which constitutes the subject of the work of the companies prepared a little more institutional preparation for the details of the company's activities Similar titles and scopes are observed. However, in general terms, while preparing an activity report in firms in Turkey, the motive of fulfilling a legal obligation is in the foreground, the detailed information presentation is differentiated according to the level of transparency of the company.