Cerrahi hemşirelerinin perioperatif hipotermi konusundaki bilgi ve uygulamalarının incelenmesi
İnvestigation of surgical nurses' knowledge and practices on perioperative hypothermia
- Tez No: 515568
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA KOÇAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Perioperatif Hipotermi, Perioperatif Süreç, Nursing, Perioperative Hypothermia, Perioperative Process
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Cerrahi Hemşirelerinin Perioperatif Hipotermi Konusundaki Bilgi ve Uygulamalarının İncelenmesi Araştırma cerrahi hemşirelerinin perioperatif hipotermi konusundaki bilgi ve uygulamalarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 25.01.2017-15.06.2017 tarihleri arasında Ankara ilinde bulunan dört hastanenin cerrahi birimlerinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini cerrahi servisler (242), ameliyathane (120), ayılma ünitesi (18)'nde çalışan toplam 380 hemşire, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden (sırasıyla 200, 102,18) 320 hemşire oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan veri toplama formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde değerleri, karşılaştırmalarda ise Ki-Kare testleri kullanılmıştır. Araştırmada servis hemşirelerinin %85.5'inin, ameliyathane hemşirelerinin %71.6'sının, ayılma ünitesi hemşirelerinin %94.4'ünün konuyla ilgili eğitim almadığı görülmüştür. Perioperatif hipoterminin doğru tanımını servis hemşirelerinin %27.5'inin, ameliyathane hemşirelerinin %34.3'ünün, ayılma ünitesi hemşirelerinin %22.2'sinin bildiği saptanmıştır. Perioperatif hipoterminin nedenleri arasında servis hemşirelerinin %82'sinin, ameliyathane hemşirelerinin %96.1'inin, ayılma ünitesi hemşirelerinin tamamının (%100) en çok ameliyathane ortamının soğuk olmasının neden olduğunu belirttikleri tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda hemşirelerin sadece dörtte birinin perioperatif hipotermiyi doğru tanımladığı, servis hemşirelerinin preoperatif dönemde herhangi bir ısıtma müdahalesinde bulunmadığı saptanmıştır. Bu bağlamda perioperatif hipotermiyle ilgili hizmet içi eğitim programların güncellenmesi, önleme yöntemleriyle ilgili standartların oluşturulması,farklı hastane gruplarıyla çalışmanın genişletilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İnvestigation of Surgical Nurses' Knowledge and Practices on Perioperative Hypothermia This study was carried out as descriptively with the aim of investigating the knowledge and practices of surgical nurses on perioperative hypothermia. Study was carried out at four hospitals' surgical departments in Ankara between 25.01.2017 and 15.06.2017. Target population of the study were 380 nurses who work in surgical services (242), operating rooms (120), postanesthesia units (18). The sample consist of 320 nurses who accepted to participate (respectively 200,102,18) the study. The data was collected with survey form prepared by researcher according to literature. Number and percentage values were used for to evaulate the data and Chi-square test were used for comparisons. Results of the study revealed that 85.5% of surgical department nurses, 71.6% of surgical nurses and 94.4% of the postanesthesia unit nurses had no education about subject. Also study showed that only 27.5% of surgical department nurses, 34.3% of surgical nurses and 22.2% of postanesthesia unit nurses knew correct definition of perioperative hypothermia. Furthermore 82.0% of surgical department nurses, 96.1% of surgical nurses and 100% of postanesthesia unit nurses said temperature of the operation room is the biggest helping factor to the developing of perioperative hypothermia. In consequence of the study, the fact was detected that only a quarter of nurses defined perioperative hypothermia correctly and service nurses don't apply any warming intervention in preoperative period. In this context updating of in-service training about perioperative hypothermia, creating the prevention standards and making the study with a larger sample group can be suggested.