Ölçü postlarının farklı splintleme methodları ile sabitlemenin ölçü hassasiyetine etkesi
Effect of impression coping splintingon impression accuracy
  1. Tez No: 515595
  2. Yazar: MOHAMED KHALID ALMABROUK ALEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER KAZAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçü postlarının splintleme, polivinilsiloksan, polieter, ölçü teknikleri, Impression coping splint, impression accuracy, polyvinyl siloxane, polyether, impression technique
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Alem K. M. (2018). Ölçü Postlarının Farklı Splintleme Methodları İle Sabitlemenin Ölçü Hassasiyetine Etkesi, Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetikdis tedavisi Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Çalışmamızın amacı, implant ölçü postlarının farklı splintleme yöntemlerinin ve farklı ölçü materyallerinin çoklu implantların ölçülerinin doğruluğuna olan etkisini değerlendirmektir. Dört adet iç bağlantılı implanta sahip bir ana model hazırlanmistir. İki adet implant kanin bölgesine 0° ile yerlestirilirken, 2 adet implant da ikinci büyükazı bölgesine 0° ile yerlestirilmistir. Ana model üzerindeiki farklı ölçü malzemesi (polivinilsiloksan ve polieter) kullanılarak toplam 25 adet ölçü gerçekleştirilmiştir. Modeller beş gruba ayrılmıştır (n = 5). Gruplardan 2'sinde implantlar splintlenmezken, diğer 3 grupta splintlenmiştir. 3D şekilli tarayıcıiletaranan modeller. STL dosyasının analizi ve ölçümleri burada 3D model (Rhinoceros 0.5) kullanılarak, ana model veüretilen model arasındaki tutarsızlıkları ölçmek için kullanılmıştır. Kruskal-Wallis'e göre değişkenlerin analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Eşleştirilmiş grup karşılaştırmalar ıiçin Mann-Whitney U-testi uygulanmıştır (P=0.05). Sonuçlar, splint uygulanan kesitsel olmayan PVS tekniğine (x̅ = 46 ± 30) μm göre daha yüksek tutarsızlık ile, X ekseni farklılıklarına (P = 0.030) ilişkin splint uygulanmış kesitsel olmayan PVS ve splintlikesitsel PVS grupları arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, polivinilsiloksan (x ≥ 46 ± 30) ile splint uygulanmış kesitsel olmayan teknikle ilgili daha yüksek tutarsızlıkla, X ekseni tutarsızlıklarıyla ilişkili splint uygulanmış kesitsel olmayan PVS ile splint uygulanmamış PVS grupları arasında anlamlı bir fark vardı (P = 0.014) um. En iyi sonuç, 3 boyutlu polivinilsiloksan (x̅ = 27 ± 18) μm olan splintli kesitli PVS grubu idi. Z ekseninde (x̅ = 70 ± 70) μm olan splint uygulanmış kesitsiz grupla kaydedilen tüm önlemler arasında en yüksek tutarsızlık. Paralel yerleştirilmiş implantlar için izlenim başa çıkma işleminin izleniminin izlenim doğruluğunu etkilemediği ve Splinted Bölmeli Otomatik Polimerize Akrilik Reçine Splint Grubu ile daha iyi sonuca ulaşılabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Alem K. A. (2018). Effect of impression coping splinting on impression accuracy. Ye-ditepe University, Institute of Health Science, Department of prosthodontics, MSc thesis, İstanbul. This study aimed to evaluate the effect of splinting of impression copingand different impression materials on the accuracy of multi implant impression accuraccy. A master model with four internal connection implants was prepared. Two implants placed in the canine region with 0° and 2 implants placed in thesecond molar region with 0°. Twenty five impression were performed on the master model using open tray technique (direct technique), and two different material (polyvinyl siloxane-PVS and polyether-PE). Models were divided into five groups (n=5). Two of the groups were non splinted andPVS and PE impressiom material were used in these groups. Three of the groups were splinted and PVS impressiom material were used in these groups.Models where scanned with 3D shape scanner. STL file where anaylzed and measurements where performed using 3D design program (Rhinoceros 0.5), to measure the discrepancies between the master model and the produced model. analysis of variance (ANOVA) according to Kruskal–Wallis was used. The Mann–Whitney U-test was applied for paired group comparisons (P=0.05). The results revealed that a significant difference between the splinted non-sectioned PVS and splinted sectioned PVS groups related to X axis discrepancies (P=0.030), with higher discrepancy related to splinted non-sectioned PVS technique (x̅=46±30) μm. Also there was a signifi-cant difference between the splinted non-sectioned PVS and non-splinted PVS groups re-lated to X axis discrepancies (P=0.014), with higher discrepancy related to splinted non-sectioned technique with polyvinyl siloxane (x̅=46±30) μm. The best results was in 3D was with splinted sectioned PVS group with polyvinyl siloxane (x̅=27±18) μm. The highest discrepancy among all measures recorded with splinted non-sectioned group in Z axes with (x̅=70±70) μm. We concluded that splinting of impression copingfor a parallely placed implants doesn't affected the impression accuracy, and a better result could be reached with Splinted Sectioned Auto-polymerizing Acrylic Resin Splint Group.