Obez sezaryen hastalarında sugammadeks doz ayarlaması
  1. Tez No: 515919
  2. Yazar: METİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: sugammadeks, sezaryen, morbid obez, sugammadex, cesarean, morbid obese
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmanın hedefi, normal kilolu, obez ve morbid obez sezaryen hastalarında orta düzey nöromusküler bloğun tam olarak geri döndürülebilmesi için ideal vücut ağırlığı (İVA) baz alınarak uygulanan 2 mg/kg sugammadeks dozunun güvenliğinin ve etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Genel anestezi altında elektif sezaryen ameliyatı planlanan, ASA II-III, 18 yaş üzeri 90 olgu çalışma kapsamına alındı. Olgular; vücut kitle indeksi (VKİ) 30'un altı (n=30, Normal VKİ grubu), VKİ 30-40 arası (n=30, Obez grup) ve VKİ 40'ın üzeri (n=30, Morbid Obez grup) olarak üç gruba ayrıldı. Cerrahi bitiminde, nöromüsküler monitörizasyonla hastaların train of four (TOF) değeri %25 ölçüldüğünde, ideal kilolarına göre sugammadeks 2 mg/kg yapıldı. İlk doz uygulandıktan 2 dk sonra TOF değerinde yükselme olmayan olgulara ek 2 mg/kg sugammadeks dozu uygulandı. Bulgular: Morbid Obez grubunda 8 olgu, Obez grubunda ise sadece bir olgu ek sugammadeks dozuna ihtiyaç duydu. Normal VKİ grubunda ise hiçbir olgu ek sugammadeks dozu almadı. Morbid Obez grubunda ekstübasyon süreleri anlamlı uzun bulundu. Morbid obez grubunda uygulanan ortalama sugammadeks dozu, başlangıç dozu+%26 olarak hesaplandı. Sonuç: Çalışmamızda İVA baz alınarak verilen 2 mg/kg sugammadeks dozu, normal VKİ'ne sahip ve obez olgularda orta düzey NMB'ın güvenli ve etkin biçimde geri döndürülmesinde yeterli bulundu. Morbid Obez olgularda, NMB'ın güvenli ve etkin biçimde geri döndürülmesi için gereken sugammadeks dozu İVA+%26 olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the safety and reliability of 2 mg/kg sugammadex dose applied based on ideal body weight (IBW) of patients with normal weight, obese patients or morbid obese patients for complete reversal of moderate neuromuscular block after cesarean sections. Materials and Methods: Ninety patients who were over 18 years of age with ASA status II-III, and scheduled for elective cesarean section under general anesthesia were included in the study. Cases were divided into three groupsas body mass index (BMI) 40 (n = 30, Morbid Obese group) . At the end of the surgery, when the train of four (TOF) value was measured 25% with neuromuscular monitoring, 2 mg/kg sugammadex was applied based on IBWof the patients. An additional dose of 2 mg/kg sugammadex was applied to patients who had no increase in the TOF values 2 minutes after the first sugammadex dose. Findings: Eight cases in the morbid obese group and one case in the obese group required an additional dose of sugammadex. None of the cases in normal BMI group received additional sugammadex dose.Thetime for extubation was significantly longer in the morbid obese group. The mean sugammadex dose applied in the morbid obese group was calculated as initial dose + 26%. Conclusion: In this study, 2 mg/kg sugammadex dose applied based on IBW was found to be safe and effective to reverse moderate NMB in normal BMI and obese cases. The required sugammadex dose for safe and effective recovery of NMB was calculated as IBW+ 26% for morbidly obese cases.