Kronik periodontitis hastalarında kök sementi ve salya nano ve mikro yapılarının incelenmesi
Analysis of nano and micro structures of root cementum and saliva in patients with chronic periodontitis
- Tez No: 515933
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ALEV AKALIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kronik periodontitis, sement, salya, nanoyapı, SWAXS, Chronic periodontitis, cementum, saliva, nanostructure, SWAXS
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Periodontal hastalığın ilerlemesi sürecinde, sement ve salyanın yapısı çevredeki patolojik değişiklikler nedeniyle farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; kronik periodontitis hastalarında servikal sement ve salya nano yapılarının incelenmesi ve salyanın servikal sement üzerindeki olası etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmaya; kronik periodontitis hastaları (n=10) ve periodontal açıdan sağlıklı kontrol bireyleri (n=8) dahil edildi. Bireylerden çekim endikasyonu olan tek köklü dişler elde edildi. Sement örnekleri, dişlerin servikal bölgelerinden 1 mm'lik horizontal kesitler alınarak elde edildi. Aynı bireylerden uyarılmamış total salya örnekleri alındı. Küçük ve Geniş Açılı X-Işını Saçılma Analizleri (SAXS ve WAXS) ile servikal sement ve salya nano yapıları incelendi. Nano oluşumların yarıçap ve uzaklık değerleri, sement WAXS grafikleri ve üç boyutlu profil geometrileri elde edildi. Kronik periodontitiste servikal sement nano parçacıklarının yarıçap ve uzaklık median değerleri sırasıyla 360 Å ve 1177 Å; kontrol grubunda ise 344 Å ve 1070 Å olarak bulunmuştur. Kronik periodontitis grubunda salya nano parçacıklarının yarıçap ve uzaklık median değerleri sırasıyla 424 Å ve 1337 Å; kontrol grubunda ise 491 Å ve 1544 Å'dur. Kontrol grubu sement örneklerinde daha şiddetli ve daha fazla sayıda WAXS profili pikleri gözlenmiştir. Salya nano parçacıklarının üç boyutlu profilleri ile sement nano parçacıklarının üç boyutlu profil geometrileri arasında benzerlikler gözlenmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre; (i) kronik periodontitis grubunda sement nano parçacıkları kontrol grubuna göre daha büyük ve seyrektir (ii) salyadaki nano parçacıklar kronik periodontitis grubunda kontrol grubundan daha küçük ve yoğundur (iii) kontrol grubu sement örnekleri kronik periodontitis grubuna göre daha kristal yapıdadır (iv) salya ve sement nano oluşumlarının üç boyutlu profil geometrilerinin benzerlikleri sement ve salya arasında nano ölçekte bir etkileşim olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
During the progression of periodontitis, the structure of cementum and saliva alters due to the pathological changes in the environment. The aim of this study was to analyse the nanostructures of cervical cementum and saliva in patients with chronic periodontitis, and to evaluate the effect of saliva on cementum in the cervical region. In this study, patients with chronic periodontitis (n=10) and periodontal healthy individuals (n=8) were included. Single-rooted teeth with indications of extraction were obtained from these individuals. The cervical thirds of the roots were sectioned transversely to obtain 1-mm-thick sections. Whole saliva samples were collected from the same individuals. Small and Wide Angle X-Ray Scattering (SAXS and WAXS) methods were used to analyse the nanostructures of the cementum and saliva. Radius and distance values, WAXS graphics of cementum and three dimensional profiles of nanoparticles were obtained. The radius and distance values of cementum nanoparticles in chronic periodontitis and control group were 360 Å and 1177 Å; 344 Å and 1070 Å, respectively. The radius and distance values of saliva nanoparticles in chronic periodontitis and control group were 424 Å and 1337 Å; 491 Å and 1544 Å, respectively. More severe and more WAXS profile peaks were observed in the control group sample cementum. Similarities were observed between the three-dimensional profiles of the saliva and cementum nanoparticles. According to the results of the present study; (i) cementum nanoparticles in chronic periodontitis were bigger and less intense than those of periodontal health (ii) the nanoparticles in saliva were smaller and more dense in chronic periodontitis than were in periodontal health (iii) samples of control group cementum were more crystalline than the chronic periodontitis group (iv) the similarities of the three dimensional profiles of nanoparticles of cementum and saliva suggest that there may be some interactions between cementum and saliva at nano level.