Pediatri kliniğinde çocuğu tedavi gören ebeveynlerin çocuklarının hastalıkları ile ilgili internet kullanım durumlarının belirlenmesi
Determination of internet usage situations related to the diseases of the children of the parents treating the child in the pediatric clinic
  1. Tez No: 516017
  2. Yazar: FATİH DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynin Online Tutumu, İnternet Kullanımı, Doktor Hasta İletişimi, Parental Online Attitude, Using Internet, Doctor-Patient Communication
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Pediatri Kliniğinde Çocuğu Tedavi Gören Ebeveynlerin Çocuklarının Hastalıkları İle İlgili İnternet Kullanım Durumlarının Belirlenmesi Fatih DOĞAN, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Tezli Yüksek Lisans, Gaziantep 2018 Bu araştırma, pediatri kliniğinde çocuğu tedavi gören ebeveynlerin çocuğunun hastalığı ile ilgili internet kullanım durumlarının belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma verileri etik kurul izni ve kurum izinleri alındıktan sonra araştırmacı tarafından geliştirilen Hasta Tanıtım Formu ve internet bilgi edinme formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Araştırmanın örneklemini 21 Aralık 2016 ile 10 Nisan 2017 tarihleri arasında Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniklerinde çocuğu yatarak tedavi gören, iletişim sorunu olmayan, Türkçe bilen, çalışmaya gönüllü katılmayı kabul eden,763'ü kadın 254'ü erkek toplam 1017 ebeveyn oluşturdu. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında SPSS 20.0 yazılım programında yapıldı ve yüzdelik, ortalama, standart sapma, normal dağılım göstermeyen grupların ortalaması arasındaki ilişki ki-kare(chi-square) testi ile analiz edildi. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan ebeveynlerin yaş ortalamasının 32.56±0.847 yıl olduğu ve %57.4'ünün çocuğunun hastalığı ile ilgili olarak hiçbir yerden/kişiden bilgi almadığı, %34.5'inin çocuğunun hastalığına yönelik olarak internet ortamında araştırma yaptığı belirlendi. Çocuğun hastalığının tipi ile çocuğun hastalığı hakkında daha önce bilgi edinme durumu, internet ortamının bilgi edinmede yardımcı olma durumu arasında ve çocuğun hastalığı ile ilgili internette araştırma yapma ile ebeveyn eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sonuç olarak internet ortamında çocuğunun hastalığına yönelik bilgi edinen ebeveynlerin büyük çoğunluğunun bu bilginin kendisine katkı sağladığını ifade ettikleri belirlendi. İnternet ortamında doğru adreslerden bilgi alındığında, çocuğun sağlık sorununa yönelik doğru bilgilerin edinilmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Determination of Internet Usage Situations Related to the Diseases of the Children of the Parents Treating the Child in the Pediatric Clinic Fatih DOĞAN, Hasan Kalyoncu University, Institude of Health Science, Nursing Department, Master With Thesis, Gaziantep 2018 This research, is planned as a descriptive study to determine the internet usage status of the parents of the children who are being treated for their children's diseases in pediatric clinics. Research data is gathered by Patient Introduction Form, which is developed by the researcher, and internet knowledge acquisition form by using face to face interview method, after receiving ethical committee and institution. Sample of the research includes 1017 parents -763 of whom are female and 254 of whom are male- whose children are being treated in Elazığ Fırat University Hospital Pediatry Clinic between 21 December 2016 to 10 April 2017. These parents have no communitcation problems, speak Turkish, and eager to attend this research. Evaluation of the data is conducted in electronical environment via SPSS 20.0 Software, and the relationship between percentage, average, standard deviation and non-normally distributed variable are analyzed via chi-square test. According to findings of the research, It is reported that parents involved in this research are average of 32.56 ±0847 ages old, and %57.4 of them didn't get any information about their children form anywhere, and %34.5 of them searched online for the diseases of their children. Statistically significant relationship is found between: disease type of children,and the situation of getting knowledge about child's diease,and role of electronical environment in finding information about childs disease; and between the situation of searching online about child's diease and parents educational background. Conclusively, It is found that the majority of parents who searched online for their child's disease indicated that information gathered via internet provided great assistance to them. When information is gathered from right internet sources, it is possible to gather true information about child's state of health.