Canlı vericili karaciğer naklinde antikor aracılı rejeksiyon ve anti-HLA incelemenin gerekliliği: Erken dönem sonuçlar
- Tez No: 516085
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Antikor aracılı rejeksiyon, Anti-HLA antikor, Canlı vericili karaciğer nakli
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
Amaç: Canlı vericili karaciğer nakli yapılan hastalarda karaciğer enzim yüksekliği ile preoperatif ve postoperatif anti-HLA antikor düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmak. Metaryel ve Metod: Kasım 2017-Mart 2018 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde canlı vericili karaciğer nakli yapılan 70 hastada preop ve postop 3-6 ay aralığında anti-HLA antikor düzeyleri tarandı. Ameliyat sonrası erken dönemde karaciğer fonksiyon testleri 3 kattan fazla artmış olan 18 hasta ile diğer 43 hasta karşılaştırıldı. Bulgular: İki grup arasında recipient yaşı, cinsiyeti, etyoloji, MELD skoru, alıcı kan grubu, alıcı verici arasındaki HLA uymsuzluğu, alıcı-verici akrabalık durumu, donör yaşı, hastaların KCFT enzimlerinin pik yaptığı dönemdeki WBC, hemoglobin, trombosit, BUN, kreatinin, INR, total bilirubin, takrolimus kan seviyeleri, preoperatif ve postoperatif PRA değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç: Canlı vericili karaciğer nakli yapılmış hastalarda altta yatan başka sebep olmaksızın(vasküler, biliyer patoloji, enfeksiyon) karaciğer fonksiyon testlerinin aşırı yükselmesi, anti-HLA antikor düzeyleri ile ilişkili olmayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the relationship between hepatic enzyme elevation and preoperative and postoperative anti-HLA antibody levels in patients with living donor liver transplantation. Materials and Methods: 70 patients who undergo living donor liver transplantation between November 2017 and March 2018, anti-HLA antibody levels were scanned preop and postop 3-6 months, in Inonu University Liver Transplantation Institute. Postoperatively, 18 patients which had elevated liver enzymes(more than tree times) compared with 43 other patients. Findings: There was no statistically significant difference between two groups about recipient age, gender, etiology, MELD score, recipient blood group, donor-recipient HLA mismatch, recipient-donor relativity, donor age, WBC, hemoglobin, thrombocyte, BUN, creatinine, INR, total bilirubin, tacrolimus blood levels, preoperative and postoperative PRA values at the time of elevated liver enzymes. Conclusion: There may not be an association between liver enzyme elavation-without any underlying pathology(bilier-vaskuler or infection) and anti-HLA antibody levels in living donor liver transplant patients. KEYWORDS Antibody-mediated rejection , Anti-HLA antibody, Living donor liver transplantation