Kuantum ışın tedavisinin testis iskemi -reperfüzyonu üzerine olan koruyucu etkisinin incelenmesi
The protective effect of quantum light therapy on testis ischemia reperfusion
  1. Tez No: 516696
  2. Yazar: CANAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AKDERE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis, iskemi reperfüzyon hasarı, kuantum ışın terapi, Testis, ischemia reperfusion injury, quantum light therapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada amaç testis torsiyonuna bağlı gelişen iskemi reperfüzyon hasarında quantum ışın terapisinin koruyucu rolü olup olmadığını ortaya koymak idi. Bu amaçla her biri 8 rattan oluşan toplam 6 grup kuruldu. Bu gruplar şöyledir. Grup I kontrol grubudur Grup II, testis iskemi-reperfüzyonu uygulanan gruptur. Grup III'te 4 hafta boyunca, haftada 3 kez, 5 dakika 5 Hz kuantum ışın tedavisi uygulanmıştır. Grup IV' te 4 hafta boyunca, haftada 3 kez, 5 dakika 5 Hz kuantum ışın tedavisi uygulandıktan sonra testis iskemi-reperfüzyonu uygulanmıştır. Grup V'te 4 hafta boyunca, haftada 3 kez, 5 dakika 50 Hz kuantum ışın tedavisi uygulanmıştır. Grup VI'da ise 4 hafta boyunca, haftada 3 kez, 5 dakika 50 Hz kuantum ışın tedavisi uygulandıktan sonra testis iskemi-reperfüzyonu uygulanmıştır. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra sol testisler alınıp dokular histopatolojik olarak incelenmiştir. İstatiksel analiz sonucu testis iskemi reperfüzyon modeli oluşturulup quantum tedavisi uygulanan ratlarda 50 Hz şiddetinde quantum tedavisi uygulanan ratlarda, seminifer tübül çapları, epitel kalınlıkları ve johnsen skorlarının 5 Hz şiddetinde kuantum tedavisi uygulanan ve kontrol grubundaki ratlara göre anlamlı derecede daha iyi sonuçlar verdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to demonstrate the protective effect of quantum light therapy on testis ischemia reperfusion injury due to testicular torsion. For this aim we form 6 groups each has 8 rats. Group I is the control group. Group II is performed testicular ischemia and reperfusion. In group III rats are applied 5 Hz quantum light therapy for 5 minutes during 4 weeks, three times a week. In Group IV rats are applied 5 Hz quantum light therapy for 5 minutes durıng 4 weeks three times a week and then testicular ishemia reperfusion is demostrated. In Group V rats are applıed 50 Hz quantum lıght therapy for 5 minutes durıng 4 weeks, three times a week. In Group VI rats are applied 50 Hz quantum light therapy for 5 minutes during 4 weeks, three times a week and then testicular ishemia reperfusion is demostrated. Afterwards orchiectomy is performed for left testis for each rat and testicular tissues are investigated histopathologically. After statistical analysis the results in the rats that are applied 50 Hz quantum lıght therapy has positive effect of reducing testicular ınjury.