Kantil birim kök testleri: kırılgan beşli ülkelerinde enflasyonun kalıcılığının analizi
Quantile unit root tests: Analysis of inflation persistence in the fragile five countries
- Tez No: 516803
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK GÜRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: durağanlık, birim kök, kantil regresyon, kantil birim kök, enflasyon, stationarity, unit root, quantile regression, quantile unit root, inflation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Ekonomik ve finansal olguların doğru modellenmesi ve tahmin edilmesi için kullanılan yöntemlerin belli aşamalarında, sağlamaları gereken varsayımlar arasında en önemlilerinden biri durağanlıktır. Literatürde durağanlığın tespiti için birçok birim kök testi vardır ve her bir sonraki test, bir önceki testin eksikliğini giderir nitelikte olduğu varsayılmaktadır. Verilen birim kök testi ile ilişkili her parametre tahmin metodu bir dizi varsayım üzerinde bulunmaktadır. Bu varsayımlardan sapmalar olduğunda, bu tahmin edicilerin istenen dirençliliği ne yazık ki kaybolmaktadır. Bu doğrultuda, bu çalışma, kırılgan beşli olarak da bilinen ülke grubu olan Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye için enflasyonun kalıcılığını araştırmayı amaçlamaktadır. Enflasyonun kalıcılığı, hem her bir kantil üzerinde hem de kümülatif olarak kantil birim kök testleri uygulanarak analiz edilmektedir. Geleneksel birim kök testleri tüm ülkeler için birim kökün varlığını doğrularken, kantil birim kök testleri bazı enflasyon serileri için durağanlığı ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, geleneksel birim kök testlerinde kullanılan regresyon tahmin yöntemlerinin varsayımından sapmalar olduğunda, sonuçların birim kök temel hipotezini reddedememeye doğru yöneldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Methods used for the proper modeling and forecasting of economic and financial phenomena require at some point the data to satisfy assumptions among which the most notable one is stationarity. There are many unit root tests in the literature for the determination of stationarity and each subsequent test is supposed to eliminate a defficiency of the previous one. Every parameter estimation method associated with a given unit root test resides on a set of assumptions. When there are deviations from these assumptions, the desired robustness of these estimators is unfortunately lost. In this regard, the study aims to investigate the persistence of inflation for a group of countries namely Brasil, India, Indonesia, South Africa and Turkey, which are also known as the fragile five. Persistence of inflation is analysed by the application of quantile unit root tests on each quantile both individually and cumulatively. While the traditional unit root tests confirm the existence of unit root for all the countries, quantile unit root tests reveal stationarity for the some of the CPI indices. These results show that deviations from the assumptions of the regression estimation methods used in the unit root tests tend to the shift the results towards the fail to reject of the null hypothesis of a unit root.