OECD ülkelerinde iş gücü verimliğının kaynaklarının kantıl temelli dinamik analizi
A quantile-based dynamic analysis of the sources of labor productivity in the OECD countries
- Tez No: 745329
- Danışmanlar: Prof. Dr. EKREM ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşgücü Verimliliği, OECD, Dinamikler, Beşeri Sermaye, Verimlilik Artışı, Labor Productivity, OECD, Human Capital, Labor Compensation, Employment
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi ve İdari Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
İşgücü verimliliği, ekonomik büyümenin ana bileşenidir. İşgücü verimliliğini artırmak, insanların yaşam standardını yükseltmek için hayati önem taşımaktadır. Ancak, son yirmi yılda OECD ülkelerinde işgücü verimliliğinde düşüş yaşanmıştır. Bu çalışma, 1996'dan 2017'ye kadar OECD ülkelerinde beşeri sermaye ile işgücü verimliliği arasındaki dinamik ilişkinin boyutunu araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, ikinci nesil birim kök testleri ile birlikte panel sabit etki modellerinin yanısıra, İşgücü verimliliğinin nicel dinamiklerini analiz etmek için panel nicel regresyon testlerine güvendik. Bulgular, beşeri sermayenin işgücü verimliliğini artırdığını ortaya koydu. İstihdamın ve emeğin gelirdeki payının etkisi işgücü verimliliğini azaltır. Ayrıca sermaye stoku, kamu harcamaları ve bilgi iletişim teknolojisi, işgücü verimliliğine olumlu katkı sağlamaktadır. Bu bulgular, moment kantil regresyon modeli yöntemleri aracılığıyla yaptığımız sağlamlık kontrolü ile desteklenmektedir. ilginç bir bulgu olarak, OECD ülkelerinde beşeri sermaye ve işgücü verimliliği arasındaki ilişkinin niceliksel bağımlı olduğu ve dolayısıyla, etkinin büyüklüğünün daha yüksek bir niceliksel işgücü verimliliği düzeyinde yüksek hale geldiğidir. Kantil regresyon bulguları Beşeri sermayenin işgücü verimliliği üzerindeki etkisinin heterojen olduğunu göstermektedir. Bu ampirik bulgulara dayalı olarak bazı politika önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Labor productivity is the main component of economic growth. Increasing labor productivity is vital to raising the living standard of people. However, in the last two decades, there has been a productivity decline in OECD countries. The present study investigates the dynamic relationship of human capital with labor productivity in OECD countries from 1996 to 2017. The study used information communication technology, compensation, employed labor force, capital stock, domestic credit to the private sector and trade openness as control variables. To this end, this study employed the panel fixed effect model along with the second-generation unit root test. To analyze the quantile dynamics of labor productivity the present research relied on panel quantile regression. The findings revealed that human capital enhances labor productivity. Employed labor force and labor compensation mitigate labor productivity. In addition, capital stock and government expenditures contribute to enhancing labor productivity. Concerning the OECD countries, the findings uncovered that information communication technologies and labor productivity are decidedly and entirely related as it augments labor productivity. These findings are supported by our robustness check through the method of the moments quantile regression model. An interesting finding is that the relationship between human capital and labor productivity in OECD countries is quantile dependent, whereby, the magnitude of the impact becomes high at a higher quantile level of labor productivity. Based on these empirical findings some policy recommendations are suggested.