Geri Dön

Çevresel güvenlikte sınıraşan bir tehdit algısı: Nükleer zarar

A transboundary threat perception in environmental security: Nuclear damage

  1. Tez No: 516845
  2. Yazar: ARDA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre sorunları, güvenlik, nükleer kirlenme, zarar vermeden kullanma ilkesi, Çernobil, Fukuşima, Environmental issues, security, nuclear pollution, principle of using without damage, Chernobyl, Fukushima
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 432

Özet

Sınıraşan çevresel zararlar bir devlet tarafından yapılan ya da devletin toprağında gerçekleştirilen endüstriyel, tıbbi veya tarımsal faaliyetlerin yol açtığı tahribatların, o devletin ulusal sınırları dışına çıkıp da başka devlet veya devletlerin toprakları ya da ulusal yetki alanları dışında kalan bölgeleri olumsuz etkileyen fiili eylemler olarak tanımlanmaktadır. Çevre kirliliği, nükleer kirlilik, deniz petrol taşımacılığı ve tehlikeli maddeler sınıraşan çevresel zararlara verilecek en önemli örneklerdir. Bunlar arasında tehlikeleri içinde barındıran en büyük sorun nükleer enerji kullanımından oluşabilecek kirlenme sorunudur. Nükleer kirlilikten kaynaklanan zararlar, açık denizlerde yapılan nükleer denemeler, nükleer santral kazaları, nükleer gemilerde tehlikeli maddelerin taşınmasındaki radyoaktif sızıntılar ve nükleer atıklardır. Bu zararlar insan kontrolü dışında çok vahim sonuçlar doğurabilmektedir. Nükleer enerji kullanımının başladığı ilk zamanlardan günümüze kadar geçen süre içerisinde her türlü güvenlik önleminin alınmasına rağmen sınırları aşan ve zararlı etkileri olan nükleer kazalar yaşanmış, kazaların meydana gelmesi asgari seviyeye indirilememiştir. Kazaların gerçekleşmesi normalde küçük bir ihtimaldir, fakat bir kaza olduğu takdirde çevre üzerinde çok yıkıcı sonuçları olmaktadır. Sadece kazanın bulunduğu bölgeyi değil, fakat aynı zamanda sınırın ötesinde bulunan alanları da etkilemektedir. Bu kapsamda, sınıraşan nitelikte nükleer kirlenmeden kaynaklanan zararların etkilerini göstermeyi amaçlayan bu çalışma, çevresel güvenlik ilkeleriyle uygulanacak hukuksal müeyyideler ışığında Çernobil ve Fukuşima nükleer kazalarının açığa çıkardığı çevresel zararlar gibi meydana gelen hukuksal uyuşmazlıkların çözümü için alınacak önlemleri dile getirmektedir.

Özet (Çeviri)

Transboundary environmental damages as factors that threat environmental security represent ecosystem damages due to human activities or risk of depletion of recourses which are valuable for human existence. As for environmental damages which are defined as damages, which occurs as a result of dangerous activities by a country or taking place in a territory of a country, affecting other countries territories and national jurisdictions or international territories negatively by going beyond the country's borders; cause nuclear pollution, marine oil transportation, pollution and harmful effects of hazardous substances. The most dangerous source that causes damages is nuclear pollution. Activities that may cause nuclear damages are the nuclear tests especially on the high seas, power plants, ships and wastes discarded by leakage and accidents during the transportation of materials. These activities may result in devastating consequences out of human's control. Although all kinds of security measures from the first days beginning of nuclear technology in the past up to now, experienced accidents which cannot be ignored transboundary harmful effects and possibility of an accident hasn't come to down zero level. Happening of accident is a slight probability. However, if there is an accident, it has negative effects on environment and human health irreversibly. Not only the area where the accident happened, but also effected transnational areas. In this context, thesis which aims for elimination of transboundary nuclear damages expressed an international regime and a set of proposals for the settlement of environmental conflicts on case studies of Chernobyl and Fukushima nuclear damages in the future under the name of environmental liability.

Benzer Tezler

  1. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarında uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehdit

    Threats to international peace and security according to united Nations Security Council Resolutions.

    MERTCAN ALUÇLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Uluslararası İlişkilerMilli Savunma Üniversitesi

    Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN

  2. Türkiye'de su hakkı

    The right to water in Turkey

    YILDIZ AKEL ÜNAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDOĞAN BÜLBÜL

  3. Almanya'nın Avrupa Birliği politikalarının çevresel güvenlik kapsamında incelenmesi

    Analysis of Germany's European Union policy in the scope of environmental security

    EMİNE EREN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Uluslararası İlişkilerYalova Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖVGÜ KALKAN KÜÇÜKSOLAK

  4. İklim değişikliği politikalarının çevresel güvenlik bağlamında değerlendirilmesi: Türkiye örneği

    Evaluation of climate change policies in the context of environmental security: The case of Turkey

    SEZEN KAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Kamu YönetimiÇukurova Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ASLI ILGIT

  5. Serological investigation of peste des petits ruminants in lambs in Iraq-Kirkuk region

    Irak–Kerkük bölgesinde kuzularda küçük ruminant vebası (pestedes petits ruminants ppr)'ın seroprevalansı

    SARWAT KHORSHED RAHEEM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Sağlık YönetimiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SÜLEYMAN KOZAT