Katarakt cerrahisi yapılan hastalarda ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anterior segment parameters in patientsafter cataract surgery
  1. Tez No: 516923
  2. Yazar: SILA TAŞDEMİR YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÖZCURA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: aksiyel uzunluk, katarakt, ön segment parametreleri, pentacam, anterior segment parameters, axial length, cataract, pentacam
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Katarakt cerrahisi sonrası hastaların ön segment parametrelerindeki değişimleri değerlendirmek. Materyal ve Metod: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında ileriye dönük olarak planlanan çalışmaya sistemik hastalığı olmayan ve katarakt cerrahisi planlanan 82 hasta dahil edildi. Hastalar aksiyel uzunluğa (AU) göre 2 gruba ayrıldı (Grup 1: AU23,25 mm, n:40). Hastaların merkezi kornea kalınlığı (MKK), kornea hacmi (KH), ön kamara hacmi (ÖKH), ön kamara derinliği (ÖKD), iridokorneal açı (İKA), limbus limbus mesafesi (LLM), kornea asferisitesi (Q) ve pupil çapı (PÇ) değerleri ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası birinci hafta ve birinci ayda Pentacam cihazıyla değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 64,4±10,0 yıl ve 46'sı (%56,1) erkek, 36'sı (%43,9) kadındı. Tüm popülasyonda ameliyat öncesi değere göre MKK ameliyat sonrası 1. haftada anlamlı olarak yüksek bulundu. KH, ÖKH, ÖKD ve İKA ameliyat sonrası 1. hafta ve 1. ayda ameliyat öncesine göre anlamlı olarak artış gösterdi. PÇ ameliyat sonrası 1. haftada anlamlı olarak azalmakla birlikte, ameliyat sonrası 1. ayda anlamlı fark göstermedi. LLM ve Q değerlerinde ameliyat sonrası anlamlı değişim gözlenmedi. Gruplar arası parametrelerin değişim farkı incelendiğinde Grup 1 yani kısa AU sahip olan gözlerde ÖKH ve İKA'daki artışın anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı. Sonuç: Katarakt cerrahisi sonrasında KH, ÖKH, ÖKD ve İKA'da anlamlı artış olmaktadır. Özellikle kısa AU sahip gözlerde ÖKH ve İKA'daki değişim daha da fazladır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluating the anterior segment parameters of the patients after cataract surgery. Materials and Methods: This prospective study included 82 patients who had no any systemic diseases and planned cataract surgery at the Department of Ophthalmology, Kütahya Medical Sciences University School of Medicine. Patients were divided into two groups (Group 1: AL 23.25 mm, n:40) according to axial length (AL). Central corneal thickness (CCT), corneal volume (CV), anterior chamber volume (ACV), anterior chamber depth (ACD), iridocorneal angle (ICA), white-to-white (WTW) distance, corneal asphericity (Q) and pupil diameter (PD) values of the patients were evaluated with Pentacam device before and one week and one month after the surgery. Results: Average age of the patients is 64.4±10,0 years and 46 (56.1%) of them were male, 36 (43.9%) of them were female. CCT was significantly higher one week after the surgery compared to preoperative values in all population. CV, ACV, ACD, and ICA were significantly higher one week and one month after the surgery, compared to preoperative values. PD has significantly decreased one week after the surgery but did not significantly different at one month postoperatively. There were no significantly differences in WTW and Q values postoperatively. ACV and ICA were more significantly increased in patients had shorter AL (group 1) when the analyzed absolute difference of the parameters. Conclusions: CV, ACV, ACD, and ICA were significantly increased after cataract surgery. The alteration in ACV and ICA were more prominent especially in eyes had shorter AL.