N-Pirimidin-N'-Aril üre türevlerinin sentezi ve biyolojik aktivite çalışmaları
Synthesis of N-Pyrimidine-N'-Aryl urea derivatives and studies of biological activity
- Tez No: 517202
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL DİLEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirimidin, İzosiyanat, Üre, Sitotoksisite, Kanser, Pyrimidine, Isocyanate, Urea, Cytotoxicity, Cancer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada öncelikle 1-amino-5-(4-metoksibenzoil)-4-(4-metoksifenil)-1H-pirimidin-2-on (MTOA) ve 1-amino-5-(4-metilbenzoil)-4-(4-metilfenil)-1H-pirimidin-2-on (MTA) başlangıç bileşikleri sentezlenmiştir. Bu bileşiklerin fenilizosiyanat türevleri ile reaksiyonları sonucunda 29 adet N-pirimidin-N'-aril üre türevlerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bu bileşiklerin yapı karakterizasyonları IR, 1H NMR, 13C NMR spektroskopisi ve kütle spektrometresi yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Pirimidin yapısı içeren üre türevlerinin sentezi ilk defa gerçekleştirilmiş olup, p38MAPKα enzim inhibisyon çalışmaları ve farklı kanser hücreleri üzerine MDA-MB-241 meme kanseri, A549 küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, RL95-2 endometriyum kanser hücre hatlarında) sitotoksisite çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the 1-amino-5-(4-methoxybenzoyl)-4-(4-methoxyphenyl)-1H-pyrimidin-2-one (MTOA) and 1-amino-5-(4-methylbenzoyl)-4-(4-methylphenyl)-1H-pyrimidin-2-one (MTA) compounds were synthesized. Reactions of these compounds with phenyl isocyanate derivatives were resulted in the synthesis of twenty nine N-pyrimidine-N'-aryl urea derivatives. Structural characterizations of these compounds were carried out by IR, 1H NMR, 13C NMR spectroscopy and mass spectrometer methods. Synthesis of urea derivatives containing the pyrimidine structure was performed for the first time and studies of p38MAPKα enzyme inhibition and cytotoxicity studies on different cancer cell lines (breast cancer MDA-MB-241, non-small cell lung cancer A549, endometrial cancer RL95-2) were performed.