Batı Balkanların Avrupa Birliği bütünleşmesi
European Union integration of Western Balkans
- Tez No: 517635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇKİN BARIŞ GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Genişleme, Batı Balkanlar, Hırvatistan, Sırbistan, European Union, Enlargement, Western Balkans, Croatia, Serbia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa devletleri istikrarsız ve savaşlara yol açan imajından sıyrılmak, eski güçlerini tekrar kazanmak, barış ve refahı sağlamak amacıyla Avrupa Birliği'ni (AB) kurmuştur. Bu doğrultuda altı kurucu devlet ile oluşturulan AB zamanla bünyesine yeni ülkeleri ekleyerek 28 üyeli uluslarüstü (supranasyonel) bir yapı haline gelmiştir. AB'nin hem yeni üye kabul etmesi anlamına gelen hem de en güçlü dış politika araçlarından biri olarak kabul edilen genişleme, AB kurulduğu andan itibaren yedi kez gerçekleşmiş ve bugün Batı Balkan ülkeleri ile devam eden bir süreç haline gelmiştir. Bu tez çalışmasında, AB'nin Batı Balkanlara genişleme sürecini etkileyen faktörler araştırılmıştır. Çünkü AB'nin Batı Balkanlara genişlemesi sonucu sadece Hırvatistan AB üyesi olmuş, başka bir Batı Balkan ülkesinin AB üyeliği henüz gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla tez çalışmasında öncelikle genişlemenin tanımı yapılmış ve ardından AB'nin Batı Balkanlar genişleme sürecini etkileyen faktörler iç ve dış sebeplerle açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, AB'nin Batı Balkanlar bölgesine yönelik genişlemesini etkileyen faktörler bölge ülkelerinin AB üyelik süreçlerini de etkilemiştir. Bu yüzden diğer bölümlerde genişleme sürecini etkileyen iç ve dış etmenler, hem ortak tarihi geçmişe sahip olmalarından hem de benzer ülkeler olmalarından dolayı aynı meseleler kapsamında Hırvatistan ve Sırbistan karşılaştırması yapılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler sonucunda AB'nin Batı Balkanlara genişleme sürecini etkileyen faktörlerin AB genişleme politikasının geleceğini önemli derecede etkilediği görülmüştür. Alan yazın (literatür) tarama ve ampirik yöntemiyle hazırlanan bu çalışmayla, AB'nin Batı Balkanlara genişleme sürecini etkileyen nedenleri bölgenin bütününde detaylı olarak analiz etmek ve söz konusu iki ülkeyi doğrudan karşılaştıran diğer çalışmalara katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, European states established the European Union (EU) to change the image of instability and wars, regain old strengths, and ensure peace and prosperity. In this respect, the EU, formed by six constituent states, has gradually become a supranational structure with twenty-eight members. The EU enlargement, considered to be one of its strongest foreign policy instruments, has taken place seven times since the EU was established and it has recently been expanded to the Western Balkan countries. This thesis aims to examine behind the affecting factors of the EU enlargement process to the Western Balkans. Croatia remains so far the only Western Balkan country that successfully completed EU acession negotiations and became an EU member. Thus, in this study, first of all enlargement has been defined and then the ongoing internal and external obstacles to the EU enlargement towards the Western Balkan countries have been explained. Accordingly, it is argued that internal and external determinants played a crucial role behind the affecting factors of the Western Balkans' EU accession. With this motivation, two Western Balkan countries, namely Croatia and Serbia, having both common history and similar political cultures, will be comparatively analyzed as the main cases of this research. As a result of the data obtained in this study, it is argued that the factors affected the Western Balkan expansion of the European Union influenced the future of EU enlargement policy as well. This study overall offers a comprehensive-literature review and empirical evidences to analyze in detail the reasons behind the affecting factors of the EU's enlargement process towards the Western Balkans through the comparison of Croatia and Serbia.