Koklear implant cerrahisinde reimplantasyon nedenleri
The reasons of reimplantation in cochlear implant surgey
- Tez No: 517702
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KANLIKAMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Reimplantasyon cerrahisi, düz açı ile yerleştirme yöntemi, ebeveyn eğitim durumu, yaşam alanı, gelir düzeyi, Reimplantion surgery, flat angle placement surgical technique, parents education levels, living space, income level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışma koklear implant cerrahisi sonrası reimplantasyon cerrahisi geçiren hastalarda bunun nedenlerini,hastaların sosyokültürel düzeyinin ve kullanılan cerrahi yöntemin reimplantasyon ile olan ilişkisini incelemek amacıyla yapıldı Gereç ve Yöntem:Bu çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında koklear implant cerrahisi sonrası reimplantasyon ihtiyacı olan 62 hasta ile yine Gaziantep Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde koklear implant cerrahisi uygulanmış olup ama reimplantasyon ihtiyacı olmayan 62 hasta kontrol grubu olarak dahil edildi.Hasta verileri ve dosyaları retrospektif olarak incelendi.Uygulanmış cerrahis yöntemler gözden geçirildi..Hasta yakınlarına soru-cevap tarzında anket yöntemi ile sosyokültürel düzeyle ilişkili verilere ulaşıldı. Bulgular: Bu çalışmamızda Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda opere edilmiş 1487 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Kliniğimizde 66 hastaya(%4.43) reimplantasyon cerrahisi uygulandı.Kontrol grubu ve reimplantasyon cerrahisi yapılan tüm hastaların annelerinin eğitim durumu,babalarının eğitim durumu incelendi.Ayrıca tüm hastaların gelir düzeyi ve yaşam alanı değerlendirildi.Reimplantasyon cerrahisi yapılan hastaların 58 tanesi (%93.4) Oblik açı ile yerleştirme yöntemi dediğimiz cerrahi teknikle opere edilmişti. 4 tanesi (%6.6) düz açı ile yerleştirme yöntemi dediğimiz cerrahi teknik ile opere edilmişti. Aynı marka ve model cihazlar göz önüne alındığında 994 hastaya oblik açı ile yerleştirme yöntemi dediğimiz cerrahi teknik ile operasyon yapılmış ve 58 inde (%5.8) reimplantasyon ihtiyacı olmuş.188 hastaya ise düz açıyla yerleştirme yöntemi ile operasyon yapılmış ve 4 ünde (%2.1) de reimplantasyon ihtiyacı olmuş. teknik değişikliğinden önceki reimplantasyon oranımız %5.8 iken yeni teknik ile bu oran %2.1 olarak tespit edilmiş. Sonuç:Düz açıyla yerleştirme yöntemi dediğimiz teknik ile reimplantasyon oranının önemli ölçüde azaldığı görüldü.Sosyoekonomik düzey yükseldikçe daha az oranda reimplantasyon ihtiyacı olduğu anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study examines the reasons of reimplantation surgeries in cochlear implanted patients; correlation between reimplantation ratios and patients socioeconomical levels and surgical methods that has been performed. Materials and Methods: This study contains 62 patients who required cochlear reimplantation surgery after their cochlear implants, and as for the control group,62 patients who received cochlear implants without any need of reimplantation, all were operated in Gaziantep University, Departmant of Otolaryngology. Datas and files of the patients were examined retrospectively. Patients with the same cochleae implant trademark and model were included only. A survey was applied to evaluate patients' parents' socioeconomical levels, income level and living standards. Results: In this study,1487 patients who were operated by the Department of Otolaryngology in Gaziantep University, were examined retrospectively. In our clinics, 66 patients (4.43%) received reimplantation surgery. 58 patients with reimplantation surgery had their first cochlear implantation with surgical method called oblique angle placement, and 4 patients (6,6%) had surgical method called flat angel placement. 994 patients who were operated with Oblique angel placement Technique,58 (5.8%) of them required reimplantion surgery. 188 patients were operated with flat angel placement Technique, 4 (2.1%) required reimplantation surgery. Our clinic's cochlear reimplantation ratio was 5,8% with Oblique angel placement technique, with transition to flat angel placement Technique, ratio decreased to 2,1% revealing a statistically significant difference. Conclusion: It has been shown that the surgical technique called as flat angel placement Technique significantly reduced the reimplantation necessity; also, as the socioeconomical level increases, the reimplantion ratio decreases.