Non-fonksiyonel hipofiz adenomu patogenezinin transkriptom analizleri ile incelenmesi
An investigation of non-functioning pituitary adenoma pathogenesis by transcriptome analysis
  1. Tez No: 517753
  2. Yazar: NİSA DEVRİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ SÜNNETÇİ AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Non-fonksiyonel hipofiz adenomları, mikroarray, gen ekspresyonu, Non-functioning pitüitary adenomas, microarray, gene expression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Non-Fonksiyonel Hipofiz Adenomu Patogenezinin Transkriptom Analizleri ile İncelenmesi Amaç: Hipofiz adenomlarının yaklaşık %25-30 'unu non-fonksiyonel hipofiz adenomları oluşturmaktadır. Non -fonksiyonel hipofiz adenomlarının %40 'ı invazyon gösterirler. İmmünohistokimyasal çalışmalar, moleküler biyoloji teknikleri ve in vitro çalışmalar non-fonksiyonel adenomların daha detaylı sınıflandırılmasına olanak sağlamıştır. Amacımız; Non-Fonksiyonel hipofiz adenomları patogenezinin gen ağları ve yolak analizleriyle mRNA düzeyinde araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmamızda, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'na başvuran non-fonksiyonel hipofiz adenomu tanısı almış 45 tümör dokusu, 8 normal hipofiz dokusunda gen ekspresyonu mikroarray çalışması yapıldı. IPA analiziyle non-fonksiyonel hipofiz adenomları ile ilgili sinyal yolakları ve PPE (protein-protein etkileşimi) ağları oluşturarak tümör oluşumuna sebep olan anahtar genler tespit edildi. Bulgular: Yaptığımız mikroarray analizleri sonucunda 2698 genin ekspresyon değişikliği saptandı. Bu genlerden 270'nin ekspresyonun arttığı, 2428'nin ekspresyonun azaldığı tespit edildi. Ekspresyonun en çok arttığı gen CASKIN2, ekspresyonun en çok azaldığı gen S100A7A olarak bulundu. PPE ağında saptanan anahtar genler şunlardı: CCND1, BRCA1, HNF1A, POU5F1, GATA4, SOX2, NUPR1ve FOXA1. Sonuç: Yapılan bu mikroarray analizi sonucunda CCND1, BRCA1, HNF1A, POU5F1, GATA4, SOX2, NUPR1ve FOXA1 genleri ileride yapılacak çalışmalara araştırılması gereken birer potansiyel biyobelirteç adayı olarak belirlendi. Elde ettiğimiz çalışmamız non-fonksiyonel hipofiz adenomlarının tanı ve tedavisinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
An Investigation of Non-Functioning Pituitary Adenoma Pathogenesis by Transcriptome Analysis Objective: Approximately 25-30% of pituitary adenomas are non-functional pituitary adenomas. Forty percent of non-functioning pitüitary adenomas are invasive. Immunohistochemical studies, molecular biology techniques and in vitro studies have allowed more detailed classification of non-functioning adenomas. Our aim was to investigate the pathogenesis of non-functioning pituitary adenomas is to be investigated at mRNA level by gene networks and pathway analysis. Method: In our study, gene expression microarray was performed in 8 normal pituitary tissues and 45 tumors samples obtained from patients with non-functioning pituitary adenomas diagnosed from Kocaeli University Faculty of Medicine Neurosurgery Department. Using IPA analysis, we identified signaling pathways and PPI (protein-protein interaction) networks to identify the key genes associated with nonfunctioning pituitary adenomas. Result: 270 up-regulated, 2428 down-regulated DEGs were identified in nonfunctioning pituitary adenoma samples compared to normal pituitary tissues. CCND1, BRCA1, HNF1A, POU5F1, GATA4, SOX2, NUPR1 ve and FOXA1. Conclusions: CCND1, BRCA1, HNF1A, POU5F1, GATA4, SOX2, NUPR1 and FOXA1 were found to have potential for use as diagnostic biomarker for nonfunctioning pituitary adenomas. Our study may shed light on the diagnosis and treatment of non-functioning pituitary adenomas.