Bevacizumabın nazal mukozada neden olduğu hasara karşı susam yağının koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of sesame oil against the damage caused by bevacizumab on nasal mucosa
  1. Tez No: 518198
  2. Yazar: BETÜL AKTAŞ KİPOĞLU
  3. Danışmanlar: UZMAN MEHMET SÜRMELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Bevacizumab, susam yağı, nazal septum perforasyonu, Bevacizumab, sesame oil, nasal septum perforation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bevacizumab, onkolojide yaygın kullanımı mevcut olan anti-VEGF monoklonal antikordur. Başlıca meme kanseri, kolorektal kanser, böbrek hücreli kanser, küçük hücreli akciğer kanserinde kullanılmaktadır. Gastrointestinal perforasyon, proteinüri, hipertansiyon, yara iyileşmesinde gecikme gibi yan etkileri mevcuttur. Daha nadir olarak da bevacizumab alan hastalar arasında nazal septum perforasyonu gelişen vakalar bildirilmiştir. Susam yağı antioksidan ve antiinflamatuar etkinliğe sahiptir. İntranazal uygulamalarda burun mukozasındaki kuruluk üzerinde olumu etkileri mevcuttur. Çalışmamızın amacı bevacizumabın nazal mukoza üzerindeki toksisitesinin histopatolojik olarak gösterilmesi ve susam yağının bu etkiler üzerindeki koruyuculuğunun araştırılmasıdır. Çalışmaya 21 Sprague-Dawley cinsi sıçan dahil edildi. Sıçanlar 3 gruba ayrıldı. Grup 1'e 7 gün boyunca intraperitoneal serum fizyolojik, grup 2'ye 7 gün boyunca intraperitoneal bevacizumab, grup 3'e 7 gün boyunca intraperitoneal bevacizumab ve intranazal susam yağı verildi. 8. Günde sıçanlar sakrifiye edildi ve burun bölgeleri disseke edildi. Nazal septum histopatolojik olarak incelendi. İnflamasyon derecesi, kanama bulguları ve goblet hücre kaybı araştırıldı. İnflamasyon dercesi ve goblet hücre kaybı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Kanama bulguları grup 2'de grup 1'e göre artmıştır, grup 3'te ise grup 2'ye göre azalmış olarak saptandı. Sıçanların hiçbirinde makroskopik olarak nazal septum perforasyonu saptanmadı. Çalışmamızda bevacizumabın nazal mukozadaki kanama bulgularını artırdığını ve susam yağının nazal mukozada görülen kanama bulgularını azalttığını saptadık. Susam yağının bevacizumaba bağlı burun mukozasında oluşabilecek kanamaya karşı koruyucu bir ajan olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ancak, susam yağının bu alandaki etkinliğinin anlaşılabilmesi için ileri klinik araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Bevacizumab is an anti-VEGF monoclonal antibody that is widely used in oncology. It is mainly used in breast cancer, colorectal cancer, renal cell cancer, small cell lung cancer. Side effects such as gastrointestinal perforation, proteinuria, hypertension, delay in wound healing are present. More recently, cases of nasal septum perforation have been reported among patients receiving bevacizumab. Sesame oil has antioxidant and antiinflammatory activity. In intranasal applications, it has a positive affect on the dryness of the nasal mucosa. The aim of this study is histopathological demonstration of the toxicity of systemic use of bevacizumab on the nasal mucosa and the possible protective effect of sesame oil on these effects. 21 Sprague-Dawley rats were included in the study. The rats were divided into 3 groups. Group 1 received intraperitoneal saline for 7 days, group 2 received intraperitoneal bevacizumab for 7 days, group 3 received intraperitoneal bevacizumab and intranasal sesame oil for 7 days. On day 8, the rats were sacrificed and the nasal tracts disssected. Nasal tracts were examined histopathologically. Inflammation grade, bleeding findings and goblet cell loss were investigated. There was no significant difference between groups in terms of inflammation and goblet cell loss. Bleeding findings were increased in group 2 compared to group 1, and decreased in group 3 compared to group 2. Nasal septum perforation was not macroscopically detected in any of the rats. According to our results, bevacizumab increases the findings of bleeding in the nasal mucosa and sesame oil has a protective effect on bleeding in the nasal mucosa. It can be used as a protective agent against bleeding which may occur in the nasal mucosa. However, further clinical investigations are needed to understand the efficacy of sesame oil in this area.