Köpeklerde genel anestezinin prekorneal gözyaşı filmine etkisinin 'schirmer gözyaşı testi' ve 'tear film break-up time testi' ile değerlendirilmesi
Evaluation of precorneal tear film general anesthesia in dogs with 'schirmer tear test' and 'tear film break-up time test'
- Tez No: 518427
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Veteriner Hekimliği, General Surgery, Eye Diseases, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, Prekorneal gözyaşı filmi, Propofol-İsofluran, Schirmer gözyaşı testi, Tear film break-up time testi, Dog, Prekorneal tear film, Propofol-İsoflurane, Schirmer tear test, Tear film break-up time test
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Köpeklerde Genel Anestezinin Prekorneal Gözyaşı Filmine Etkisinin“Schirmer Gözyaşı Testi”ve“Tear Film Break-Up Time Testi”ile Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı köpeklerde genel anestezinin prekorneal gözyaşı filmine kalitatif ve kantitatif etkisini araştırmaktır. Bunun için çeşitli ırk, yaş, cinsiyet ve ağırlıkta 20 köpek kullanıldı. Köpeklerin çalışmaya alınmadan önce detaylı göz muayeneleri yapıldı. Göz hastalığı olan köpekler çalışmaya dâhil edilmedi. Anestezi sonrası değerleri karşılaştırmak için anestezi öncesinde 5'er dakika aralıklarla her iki göze Schirmer gözyaşı testi (STT) ve Tear film break-up time (TBUT) testi uygulandı. Test sonrasında köpekler propofol – isofluran anestezi protokolü ile narkoza alındı. Propofol uygunlandığı andan anestezi sonunda palpebral refleksin geri geldiği ana kadar olan süreler belirlendi. Palpebral refleksin geri geldiği an testler her iki gözde de tekrarlandı. Anesteziden bir gün sonra testler tekrar edildi. Sonuç olarak, propofol-isofluran anestezi protokolünün STT ve TBUT değerlerinin önemli oranda düşürdüğü, ancak anesteziden bir gün sonra STT ve TBUT değerlerinin normale döndüğü gözlendi. Anestezi sürelerinin çıkan STT değerlerine etkisi olamadığı ancak TBUT değerlerini etkilediği belirlendi. Anestezi sırasında lagoftalmusu olan köpeklerin STT ve TBUT değerlerinin diğer köpeklere göre daha çok azaldığı saptandı. Bu bulgular ışığında anestezi süresince suni gözyaşı preparatlarının tercih edilmesi veya göz kapaklarının kapalı tutulmasının yararlı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Precorneal Tear Film General Anesthesia in Dogs with“Schirmer Tear Test”and“Tear Film Break-Up Time Test”The aim of this study is to investigate the qualitative and quantitative effects of general anesthesia on prekorneal tear film in the intended dogs. For this, 20 dogs of various breeds, ages, sexes and weights were used. Detailed eye examinations were done before the dogs were taken to work. Dogs with eye disease were not included in the study. To be able to compare the results after anesthesia, STT and TBUT tests are done to both eyes five minutes before anesthesia. After the tests, dogs have anaesthetized with propofol – isoflurane anesthesia protocol. Time mesured and determined from applicaiton of propofol untill having palpebral reflexes back. When the palpebral reflex returned, the tests were repeated in both eyes. One day after the anesthetics, the tests were repeated. As a result, propofol – isoflurane anesthesia protocol decreased STT and TBUT values, but STT and TBUT values returned to normal after one day of anesthesia. Anesthesia durations did not affect the STT values but affected TBUT values. The STT and TBUT values of dogs with lagophthalmos during anesthesia were found to be lower than those of other dogs. In the light of these discoveries that it would be useful to choose artificial tear preparations or keep the eyelids closed during this anesthesia in these findings.