Doğu Akdeniz bölgesinde yemeklik baklagil yetiştiriciliğinde virüs hastalıklarının belirlenmesi ve karakterizasyonu
Determination and characterization of edible legumes in the Eastern Mediterranean region
- Tez No: 518472
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yemeklik Baklagiller, BCMV, SbDV, CMV, RT-PCR, DAS-ELISA, Edible legumes, BCMV, SbDV, CMV, RT-PCR, DAS-ELISA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma ile Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki yemeklik baklagil alanlarında Bean Common Mosaic Virus (BCMV), Soybean Dwarf Virus (SbDV), Cucumber Mosaic Virus (CMV), Bean Yellow Mosaic Virus (BYMV), Pea Enation Mosaic Virus (PEMV), Tobacco Ringspot Virus (TRSV), Peanut Stant Virus (PSV), Alfalfa Mosaic Virus (AMV)'lerinin varlığı ve karakterizasyonu biyolojik, serolojik ve moleküler yöntemlerle yapılmıştır. Doğu Akdeniz Bölgesi'nde 2015-2016 yıllara arasında yapılan survey çalışmaları sonucunda 5 ilden toplanan toplam 337 yemeklik baklagil örneği ELISA testi ile testlenmiş ve Adana ilinden toplanan 97 örneğin 14'ü (%14,43), Mersin ilinden 107 örneğin 18'i (%16,82) ve Hatay ilinden alınan 65 örneğin 6'sının (%9,23) de en az bir virüsle enfekteli olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, Kahramanmaraş ilinden 49 ve Osmaniye ilinden alınan 19 örneğin herhangi bir virüsle bulaşık olmadığı saptanmıştır. SbDV' nin Türkiye' de varlığı ilk kez bu çalışmada DAS-ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca, yapılan moleküler incelemelerde bölgede saptanan BCMV'nin Adana izolatlarının NCBI'a kayıtlı izolatlar ile nükleotit düzeyinde % 93-97 benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence and characterization of Bean Common Mosaic Virus (BCMV), Soybean Dwarf Virus (SbDV), Cucumber Mosaic Virus (CMV), Bean Yellow Mosaic Virus (BYMV), Pea Enation Mosaic Virus (PEMV), Tobacco Ringspot Virus (TRSV), Peanut Stant Virus (PSV), Alfalfa Mosaic Virus (AMV) were performed by biological, serological and molecular methods in the edible leguminous areas of the Eastern Mediterranean Region. In the surveys conducted between 2015 and 2016, totally 337 edible legumes samples were collected from 5 provinces (Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş and Osmaniye) in the region and performed ELISA test. According to ELISA results, 14 (%14,43) of 97 samples from Adana, 18 (%16,82), of 107 samples from Mersin, 6 (%9,23) of 65 samples from Hatay were found to be infected with at least one virus. Forty-nine samples from Kahramanmaraş and 19 samples from Osmaniye were province were found to be not infected by DAS-ELISA. For the first time, the presence of SbDV was detected by DAS-ELISA method in Turkey. Isolates of BCMV from Adana were 93-97% similar with NCBI-registered isolates.