Hasat öncesi putresin, jasmonik asit ve salisilik asit uygulamalarının dalbastı kiraz çeşidinin muhafazasına etkileri
The effects of pre-harvest apliciations of putrescine, jasmonic asi̇d and salisilic asi̇d on preservation of cherry cv. Dalbasti
- Tez No: 518562
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET ILGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, Dalbastı, Muhafaza, Putresin, Jasmonik asit, Salisilik asit
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Anavatanı Türkiye olan kiraz, ilkbaharın erkenci meyvelerinden olup, ülkemizde tüm bölgelerde yetiştirilmektedir. Aroma, tat, irilik ve albeni yönünden yerelde oldukça tutulan Dalbastı meyvelerinde; hasat sonrası yumuşama, çeşitli bozukluklar ve su kaybından kaynaklanan buruşmalar meydana gelmektedir. Malatya'da taze kirazlar için muhafaza yöntemleri yeterince bilinmemekte ve kullanılmamaktadır. Genelde hasadı müteakip en kısa sürede tüketiciye sunulması şeklinde pazarlanmaktadır. Kirazda hasattan tüketimine kadar olan süreçte soğuk zincirin yanında bazı hasat öncesi uygulamaların muhafaza süresinin uzatılmasında ve kalitenin korunmasında olumlu etkileri olduğu düşünülerek bu proje gerçekleştirilmiştir. Çalışma; 2017 yılında, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü, Tecde Kampüsünde kurulu, kiraz parselinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, Dalbastı Kiraz çeşidine; hasattan 15 gün önce Salisilik asit, Jasmonik asit ve putresin uygulamaları yapılmıştır. Uygulama yapılan meyveler; modifiye atmosfer koşullarında 0-1 0C sıcaklık ve % 85-90 oransal nemde 4 hafta muhafaza altına alınmıştır. Bu uygulamaların; soğuk ortamda meyve dayanımı ve kalite kriterlerine etkileri ortaya konulmuştur. 7 gün arayla alınan meyve örneklerinde fiziksel, kimyasal mikrobiyolojik ve duyusal analizler yapılmıştır. Salisilik asit, Jasmonik asit ve putresin uygulamalarının kontrol uygulamasına göre daha kaliteli ve muhafazaya uygun kiraz meyvesi eldesi bakımından başarılı olduğu ve modifiye atmosfer şartlarında muhafaza sürecinde de kalite kriterleri bakımından bu başarıyı sürdürdüğü sonuçlarına varılmıştır. Çalışma; Malatya'da yetiştirilen ve taze tüketilerek değerlendirilen üstün özellikli Dalbastı Kiraz çeşidinin hasattan tüketimine kadar olan sürede kalitesini korumak ve dayanımını sağlamak, sofralık olarak iç ve dış pazarlarda tanıtmak ve tüketimini artırmak amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cherry origin Turkey, which is one of the earliest spring fruit is grown in all regions of our country. Aroma, taste, size and attractiveness in this locality is also very well held in this kind of fruit; post-harvest softening, various disorders, and loss of water. Storage methods for fresh cherries are not well known and used in Malatya. In general, it is marketed as fresh food after the harvest as soon as possible. This project was carried out in the from harvest to the consumption of cherry fruit, considering that the cold chain as well as some harvesting applications had positive effects on the prolongation of the storage period and the keeping of the fruit quality. Study; in 2017, was carried out in cherry variety trial parcel in Tecde Campus of Malatya Apricot Research Institute. In this study, 15 days before the harvest time; salicylic acid, jasmonic acid and putrescine was applied to Dalbastı cherry trees. Applied fruits; at 0-1 °C temperature and 85-90% relative humidity for 4 weeks under modified atmospheric conditions. The effects of these applications on durability of fruit quality and quality criteria in cold environment were determined. During the storage period, physical, chemical microbiological and sensory analyzes were performed on fruit samples taken 7 days after MA conditions. Salicylic acid, jasmonic acid and putrescine treatments were found to be superior to the control application in terms of quality and storage properties of fruits and also these applications maintain fruit qualities in the case of modified atmospheric conditions. The study was carried out in Malatya in order to protect the qualities of Dalbastı cherry cultivar which is grown and evaluated by fresh consumption and to the consumption after harvest, to promote quality and to introduce it to domestic and foreign markets as fresh and to increase consumption.