Romatoid artritli hastaların fonksiyonel ve psikososyal durumlarının değerlendirilmesi
Asessment of funtional and psychosocial stuation among patients with rheumatoid artrihitis
  1. Tez No: 519090
  2. Yazar: İPEK İDİL SERTTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN DEDELİ ÇAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, sosyal iyi oluş, psikolojik iyi oluş, psikofizyolojik bozukluklar
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç romatoid artritli hastaların fonksiyonel ve psikososyal durumlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, Manisa ilinde bir üniversite hastanesinin romatoloji polikliniklerinden sağlık bakım hizmeti alan 306 romatoid artritli hasta ile yürütüldü. Araştırmada veriler, Hasta Tanıtım Formu, Sağlık Değerlendirme Anketi (SDA) ve Ruh Sağlığı Sürekliliği Kısa Formu ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler ve korelasyon analizi yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan romatoid artritli hastaların yaş ortalaması 49,7±11,8 (23-60) yıl olup büyük çoğunluğu (%70,6) kadın idi. Romatoid artritli hastaların SDA puan ortalaması 15,7±13,7 (0-60), RSS-KF puan ortalaması 43,3±14,5 (1-70) olarak bulundu. SDA ile RSS-KF puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlendi. Sonuçlar: Araştırma sonuçları, romatoid artritli hastaların fonksiyonel, sosyal, duygusal ve psikolojik durumlarının orta düzeyde olduğu ve fonksiyonel iyilik halleri arttıkça sosyal, psikolojik ve duygusal iyilik hallerinin de arttığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to assess functional and psychosocial situations among patients with rheumatoid arthritis. Materials and Methods: This study which is descriptive and cross sectional was conducted with 306 patients with rheumatoid arthritis at the rheumatology polyclinics in a university hospitals in Manisa. The data were collected by means of patient information form, Health Assessment Questionnaire and the Mental Health Continuum Short Form. Descriptive and correlation were used in statistical analysis. Results: The average age of the patients were 49.7±11.8 (23-60) years, 70.6% were female. It was found that the mean of Health Assessment Questionnaire score was 15.7±13.7 (0-60), the mean of the Mental Health Continuum Short Form score was 43.3±14.5 (1-70) among patients with rheumatoid arthritis.