Kuşaklar açısından motivasyon araçlarının ve kariyer çapalarının karşılaştırılması ve bir araştırma
Comparison of motivation tools and career anchors in terms of generations and a research
  1. Tez No: 519305
  2. Yazar: BUMİN ÇAĞATAY AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon Araçları, Kariyer Çapaları, Y ve Z Kuşakları, Motivation Tools, Career Anchors, Z Generations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Araştırmada İstanbul'da yaşayan X, Y ve Z kuşakları motivasyon araçları ve kariyer çapaları açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmada X,Y ve Z kuşaklarının motivasyon araçları ve kariyer çapaları ile bunların alt boyutları açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek hedeflenmektedir. Bir başka ifadeyle kuşakları motive eden faktörler ve kuşakların sahip oldukları kariyer çapalarının arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının ortaya konması amaçlanmaktadır. Çalışmada Z kuşağının henüz iş yaşamına girmemiş olmasından dolayı, verilerin anlamlı çıkması için çalışma İstanbul ilindeki eğitim kurumlarında gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla İstanbul ili sınırları içerisindeki 30 farklı eğitim kurumundan 315 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde bağımsız t testinden ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) faydalanılmıştır. Bu testlerin yanı sıra bazı tanımlayıcı istatistiki analizlerden (frekans, standart sapma, yüzde dağılımları, aritmetik ortalama) faydalanılmıştır. Araştırmada sonuç olarak kuşakların motivasyon araçları ve bazı kariyer çapaları bakımından birbirinden anlamlı farklılıklar gösterdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca bireyler arasında bazı demografik özelliklere göre de anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, the X, Y and Z generations living in Istanbul were compared in terms of motivational tools and career anchors. It is aimed to determine whether the X, Y and Z generations differ in terms of motivation tools and career anchors and their subdimensions in the research. In other words, it is aimed to show whether there is a meaningful difference for factors motivating generations and their career ancestry. Since study Z has not yet entered the business life, the study was carried out from the educational institutions of Istanbul in order to make the data meaningful. For this purpose, 315 people from 30 different educational institutions within the boundaries of Istanbul province were included in the study. The obtained data were analyzed and independent t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used. In addition to these tests, some descriptive statistical analyzes (frequency, standard deviation, percent distributions, arithmetic mean) were used. As a result, it was found that the generations showed significant differences in terms of motivation tools and some career anchors. Significant differences were also found among individuals according to some demographic characteristics.