İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi acil tıp kliniğine başvuran iş kazalarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of occupational accidents admitted to the department of emergency medicine of İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty
- Tez No: 519336
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İKİZCELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: iş kazası, acil servis, travma, yaralanma ve yaralanmalar, Occupational accidents, emergency service, trauma, injury and injuries
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniğine başvuran iş kazası olgularını retrospektif olarak inceleyip elde ettiğimiz verileri Türkiye ve Dünya verileri ile karşılaştırmayı sonrasında da bu bilgileri iş kazalarının azaltılması için öneriler geliştirilmesinde ve acil tıp hekimlerinin iş kazası olgularına karşı daha hazırlıklı olmalarının sağlanmasında kullanılmasını hedefledik. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda etik kurul kararı ile 01.01.2016-31.12.2016 tarihleri arasında, 12 ay süreyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniği'ne iş kazası nedeniyle başvuran olguların isim listesi kalite biriminden temin edildikten sonra tüm hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi ve kaydedildi. Hastalarımızın yaş, cinsiyet, hizmet sektörü, başvuru saat, gün, ay ve yılı, travma bölgesi, travma mekanizması, tanısı, ameliyat gereksinimi, yatış ve taburculuk durumu, iş gücü kaybı süresi değerlendirildi. Analizlerde SPSS 20.0 programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanıldı. Bulgular: Hastalarımızın yaş ortalaması 37,46±11,35 yıldı ve hastaların %78,3'i erkekti. Hastalar en sık sanayi-endüstri sektöründe (%27,3) çalışmaktaydı. Başvuruların en sık günün 09:00-16:00 saatleri arasında, haziran ayında ve mayıs-ağustos döneminde gerçekleştiği saptandı. En sık başvuru sebebi sivri uçlu, sert veya kaba bir materyal araç ile temas (%38,1 n=163) olup, en sık yaralanan bölge %68,2 (n=292) oranı ile üst ekstremiteydi. Hastaların %72,7'sinin (n=311) ayaktan tedavi edilerek taburcu edildiği saptandı. Sonuç: Türkiye verileri ve literatür ile uyumlu olarak çalışmamızda iş kazaları daha çok genç erkeklerde, tek lokalizasyonda görülmüştür ve çoğu ayaktan tedavi edilerek taburcu edilebilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to analyse the information obtained retrospectively from the data of the patients admitted to the department of emergency medicine of Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine with occupational accidents to use it for developing proposals, reducing occupational accidents and to provide emergency physicians more prepared to them. Method: After obtaining the list of the patients who admitted to the department of emergency medicine of Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine with occupational accidents between 01.01.2016 and 31.12.2016 from quality management department with permission of faculties ethics committee, all the files were analysed and saved retrospectively. Our patients were evalutaed according to age, sex, sector, admission time, trauma region and mechanism, diagnosis, surgery acquirement, admission to ward-disposition, labour loss and time of labour loss. Definitive statistically methods were used for data evaluation. Results: The mean age of our patients were 37,46±11,35 years old and 78,3% of patients were male. Patients were mostly empoleyed on industrial sector (27,3%). Most of admissions were between 09:00 and 16:00 hours and in June and May-August period. The most common complaint was accidents with pointed, hard materials (38,1% n:163) and the mostly wounded area was upper extremities with 68,2% (n=292). 72,7% (n=311) of the patients undergo an outpatient treatment. Conclusion: Our findings and Turkey's and World data were compatible with each other. Occupational accidents were seen mostly young males, on single localization and most of them can undergo an outpatient treatment.