Şizofrenlerin günlük yaşam ve sosyal aktivitelerini izlemek için bir mobil aplikasyon
A mobile application for following daily life and social activities of schizophrenic patients
- Tez No: 519576
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL HAKAN GÜLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Psikiyatri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Mobil uygulama, Sosyal aktivite, Şizofreni, Hasta takibi, Sosyal izolasyon, Mobile application, Social activities, Schizophrenia, patient follow-up, Social isolation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Şizofreni hastalarının günlük yaşamı ve günlük sosyal aktiviteleri hastanın iyileşme sürecinde ve takibinde oldukça önemlidir. Bu aktivitelerin takibi geleneksel olarak kâğıt tabanlı kayıtlarla yapılmaktadır. Bu çalışmada akıllı telefon üzerinde çalışabilen bir mobil uygulama ile bu aktivitelerin kaydı ve takibinin yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Geliştirdiğimiz uygulama hastanın günlük aktivitelerini kayıt etmesini sağlayan, yapmayı unuttuğu aktivitelerin hatırlatan, ilaç kullanımını takip eden ve hatırlatan, bu kayıtların canlı olarak doktor panelinden görüntülemesini sağlayan hibrit yapıda bir Andorid OS uygulamasıdır. Hastaların çalışmadan önce ve sonra klinik değerlendirmesi ve psikiyatrik testleri yapılmıştır. Geliştirilen mobil uygulama kullanılabilirlik çalışması sonrası 14 hasta tarafından bir ay kullanılmıştır. Çalışmayı tamamlayan 12 hastanın verileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma süresince teknik açıdan bir sorun yaşanmamıştır. Uygulamaya, bir aylık sürede 12 kullanıcı tarafından toplam 1901 veri kaydedilmiştir. Hastaların günlük ortalama veri giriş sayısı 5,1'dir. Hastaların bir ay içinde uygulamayı kullanma sayıları minimum 22, maksimum 388'dir. Çalışmadan önce ve sonra PANSS, CGI, IADL, ŞİLÖ, FROGS toplam puanlarında anlamlı bir değişim görülmemiştir. İki alt ölçekte değişim görülmüştür, bunlardan biri olumlu biri olumsuz yöndedir, ancak kullanım sayısının yetersizliği nedeni ile bu değişimi uygulama kullanımına bağlamak zordur. Hastaların uygulamayı kullanma sayıları ile PANNS Pozitif belirtiler, PANNS Toplam, Klinik Global İzlenim arasında negatif korelasyon, ŞİLO Günlük yaşam becerileri ve ŞİLO toplam puan arasında pozitif korelasyon izlenmektedir. Sonuç: Teknik açıdan sorun olmamakla birlikte, uygulamanın kullanım sıklığı açısından bir sorun vardır. Bu sıklığı artırmak için neler yapılmasının araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Daily life and social activities of schizophrenic patients are important because these activities both help the patients getting better and they are also indicator of being functional for the patients. Traditionally, these activities are recorded on paper based media. The purpose of this study is to evaluate the use of a mobile application which records the activities of the patients. Method: We have developed a hybrid Android OS application which is used for recording daily activities of the patients, reminds the required activities and medications, follows up medication usage, and permits the physican to view this data in a separate doctor panel. Clinical evaluation and pshyciatric tests of the patients were performed before and after the study. After usability study, the application was used by 14 patients. We evaluated the data of 12 patients who completed the study. Results: We had no technical problems during the study. Twelve users recorded a total of 1901 activities in one month. Average data entry per day is 5,1 for each patient. They used the application minimum 22, maximum 388 times in a month. We observed no statistically significant changes between pre and post PANSS, CGI, Lawton&Brody instrumental activities of daily living, Functional Remission of General Schizophrenia (FROGS) Scale, or Katz Index of Independence in Activities of Daily Living. We observed statistically significant changes in two sub-scales, one in a positive, one in a negative way, however it is difficult to link these differences to use of application, due to low usage of the application. There are negative correlations between number of use of the application and PANNS Positive scale, PANNS Total, and CGI. There are positive correlations between number of use of the application and FROGS total and FROGS daily life. Conclusion: We had no technical problems during the study, however we observed a problem of frequency of use of the application. The methods to increase the number of use must be investigated.