Yanal deformasyonları karbon elyaf kumaş ve cam elyaf kumaş ile sınırlandırılmış betonların eksenel yük altındaki davranışlarının incelenmesi
Investigation of the behavior of belt deformations of axial loads contained with carbon fiber fabric and glass fiber fabric
  1. Tez No: 519928
  2. Yazar: İSMAİL ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FRP, GFRP, Sargı, Beton, Eksenel Basınç Dayanımı, FRP, GFRP, Dressing, Concrete, Axial Pressure Strength
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada yanal deformasyonları FRP ile sınırlandırılmış betonların deneysel davranışı incelenmiştir. C20, C50 ve C75 olmak üzere üç farklı beton sınıfı, tek kat ve iki kat olmak üzere iki farklı sargı kalınlığı ve CFRP (Karbon Lifleriyle Güçlendirilmiş Polimer) ve GFRP (Cam Lifleriyle Güçlendirilmiş Polimer) olmak üzere iki farklı sargı malzemesi kullanılmıştır. FRP ile sınırlandırılmış betonların mekanik davranışını belirlemek için deneysel bir çalışma yürütülmüştür. Test sonucu olarak gerilme – şekil değiştirme ilişkisi grafik olarak sunulmuştur. Deneyler sonucunda sargılı betonun dayanım ve düktilitesi önemli ölçüde artmıştır. Bu artış beton dayanımının azalmasıyla artmıştır. Deneysel sonuçlar sargılı beton için kullanılan bazı modeller ile karşılaştırılmış ve grafik olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this paper, the experimental behavior of concrete confined lateral deformations by FRP (Fiber Reinforced Polimer) was investigated. Three different concrete grades of C20, C50, C75 and two different jacket thickness of single layer, double layer and two different jacket materials of CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polimer), GFRP (Glass Fiber Reinforced Plimer) were used as the variables. An experimental study were conducted to determine mechanical behaviour of concrete confined by FRP sheets. As an experimental test results, axial stress – strain relationship were given graphicaly. The strength and ductility of concrete were significantly increased by wrapping FRP sheets. This increase was decresases with concrete strength increase. The experimental results were compared with the results of some models for wrapped concrates and the results were given graphicaly.