Üniversite öğrencilerinde duygusal zekanın sosyal medya bağımlılığına etkisi
The effect of emotional intelligence on addiction social media in üniversity students
  1. Tez No: 520048
  2. Yazar: PERİHAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya bağımlılığı, duygusal zeka, social media addiction, emotional intelligence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada“Duygusal Zeka ile Sosyal Medya Bağımlılığı Arasındaki İlişki”incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini ise İstanbul ilinde bir üniversiteye kayıtlı durumda olan 18 yaş ve üzeri 126 katılımcıdan oluşmaktadır. Örnekleme seçilen katılımcılar gönüllülük esasına göre araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu araştırmada Sosyodemografik Ölçek, Duygusal Zeka düzeylerini belirlemek amacıyla Tatar ve arkadaşları (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan“Schutte Duygusal Zeka Ölçeği”, Sosyal medya bağımlılığını ölçek amacıyla Şahin ve Yağcı (2017) tarafından güvenilirlik ve geçerlilik çalışması yapılan ölçek kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 24 for Windows kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (Ortalama, Standart sapma, frekans) kullanılmıştır. Parametrik varsayımların karşılandığı değişkenlerin iki grup arası karşılaştırmalarında Student t test, karşılamayan değişkenlerin iki grup arası karşılaştırmalarında Mann Whitney U test kullanıldı. İkiden çok grup karşılaştırmalarında parametrik istatistik varsayımlarının sağlandığı değişkenlerden tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Duygusal zeka ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Spearman's Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda duygusal zeka ve sosyal medya bağımlılığı arasında ters yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research,“Relationship between Emotional Intelligence and Social Media Dependence”has been examined. The sample of the research consists of 126 participants who are 18 years old and over registered in a university in Istanbul province. Participants selected for sampling has been included in the survey on a voluntary basis. In this study,“Schutte Emotional Intelligence Scale”adapted to Turkish by Tatar et al. (2011) in order to determine Emotional Intelligence levels, Reliability and validity scale studied by Şahin ve Yağcı (2017) for social media dependency and Socio-demographic Scale have been used. While the findings obtained in the study have been evaluated, SPSS 24 for Windows has been used for statistical analyzes. Descriptive statistical methods (average, standard deviation, frequency) have been used when study data has been evaluated. While Student t test has been used for the comparison between the two groups of the parametric assumptions having been met , Mann Whitney U test has been used for the comparison between the two groups not having been met. . One-way ANOVA test was used in the multiple group comparisons from the variables provided by the parametric statistical assumptions. Spearman's Correlation Analysis was used to examine the relationship between emotional intelligence and social media addiction. As a result of the research, it was determined that there is a negative relationship between emotional intelligence and social media dependency.