Türk çini motiflerinin çağdaş resme uyarlanması
Adaptation of Turkish tile motifs to contemporary painting
- Tez No: 520057
- Danışmanlar: PROF. NAZAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çini, motif, resim, küreselleşme, sanat, kültür emperyalizmi, Tile, motif, painting, globalization, art, cultural imperialism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, küreselleşmeyle birlikte bir tür kültür emperyalizminin de yaşandığı günümüzde, uluslararası sanat sahnesinde ayırıcı özelliklere sahip, çağdaş bir Türk resim dilini oluşturmada yerel ve kültürel unsurların kullanılmasının ve buradan hareketle, en kıymetli kültürel hazinelerimizden olan Türk çini motiflerinin çağdaş resme uyarlanmasının olanaklarını araştırmaktır. Buna göre, birinci bölümde, küreselleşme ve kültür emperyalizmi arasındaki ilişki ile kültür emperyalizminin sanat alanındaki etkileri incelenecektir. Buradan hareketle, ikinci bölümde, her konuda olduğu gibi sanat alanında da tektipleşmeye yol açan kültür emperyalizmine karşı bir duruş olarak, Cumhuriyet öncesinden günümüze, Türk sanatçıların çağdaş bir Türk resim dili oluşturma konusundaki çalışmaları eserlerinden örneklerle ortaya koyulacaktır. Üçüncü bölümde kültürel hazinelerimizden Türk çini sanatı ile ilgili bilgiler verilecek, Anadolu Selçuklular'dan günümüze Türk çini sanatının gelişimi ve tarihçesi örneklerle desteklenerek aktarılacaktır. Dördüncü bölümde“Türk Çini Motiflerinin Çağdaş Resme Uyarlanması”konulu sanat raporu kapsamında gerçekleştirilen uygulamalarda yer alan Türk çini motifleri incelenecektir. Son olarak, uygulamalarda kullanılmak üzere seçilen motiflerle gerçekleştirilen çalışmalar, analizleriyle birlikte sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to research the possibilities of the use of local and cultural elements in forming a contemporary Turkish painting language having distinctive qualities in the international art stage at the present time, in which cultural imperialism is experienced along with globalization, and thus the possibilities of the adaptation of one of the most valuable cultural treasures of our culture, Turkish tile patterns, to modern painting. Accordingly, in the first chapter the relationship between globalization and cultural imperialism and the effects of cultural imperialism in the field of art will be examined. From this point of view, in the second chapter the works of Turkish artists from the pre-Republican period to the present time in forming a contemporary Turkish painting language as a stance against cultural imperialism, which causes standardization in art just like it does in other subjects, will be presented through examples of their artworks. In the third chapter, information about one of our cultural treasures, Turkish tile art will be provided and the development and history of Turkish tile art from the Anatolian Seljuks to the present time will be conveyed by supporting them with examples. In the fourth chapter, the Turkish tile patterns in the applications carried out within the scope of the art report titled“The Adaptation of Turkish Tile Patterns to the Contemporary Painting”will be analysed.