Türkiye'de kamu ve özel bankaların gri ilişkisel analiz yöntemine göre faaliyet performanslarının karşılaştırılması
Comparing public and private bank's annual performance in Turkey by gray relational analysis method
- Tez No: 520142
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HAKAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Banka, Faaliyet Performans, Bankacılık Sektörü, Yeniden Yapılandırma Programı, Gri İlişkisel Analiz Yöntemi, Bank, Activity Performance, Banking Sector, Restructuring Program, Grey Relational Analysis Method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türkiye'de yaşanan krizler ülke ekonomisi açısından aktif rol oynamıştır. Bozulan ekonomi sonrasında ülkede uygulamaya konulan ekonomi politikaları çerçevesinde bankacılık sektörüne sıkça müdahale edilmek zorunda kalınmıştır. Bu müdahaleler sonucunda birçok banka iflas etmiş, el değiştirmiş, birleşmiş veya özelleşmiştir. Bankacılık sektörü açısından dönüm noktası olarak kabul edilen 2001 krizi sonrasında, Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Süreci ile kırılgan bir yapıya sahip olan bankacılık sektörünün daha sağlam temeller üzerine atılması hususunda önemli bir adım atılmıştır. Bu çalışma ile kamu sermayeli bankaların ve özel sermayeli bankaların Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Süreci sonrasında TMSF'ye devri gerçekleşen bankalarda dâhil edilerek hangi bankanın hangi faaliyet alanında performansının daha iyi olup olmadığı gösterilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada faaliyet rasyoları ağırlıklı olmak koşuluyla likidite, gelir-gider ve karlılık rasyoları da kullanılarak belirlenen kamu sermayeli bankalar ile özel sermayeli bankalar iki dönemde incelenmiştir. 2002-2009 ve 2010-2017 dönemlerine ayrılan bankalara Gri İlişkisel Analiz Yöntemi uygulanarak faaliyet performans analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu analiz, iki dönemde kendi içinde faaliyet alanlarına göre yeniden yapılandırma süreci etkileri ile TMSF'ye devri gerçekleşen bankaların TMSF tarafından fonlarının yönetilmesi sonucunda performansları ölçülerek en iyi sonuca ulaşmayı hedeflemiştir. Kamu sermayeli bankalar ile özel sermayeli bankaların faaliyet performanslarının ölçümlendiği bu çalışmada, TMSF'ye devir sonucunda yeniden yapılandırma sürecinin en iyi şekilde değerlendirildiği, ayrıca kamu sermayeli bankaların büyük bir atak yaparak bankacılık sektöründe önemli düzeyde etkili olduğu, Gri İlişkisel Analiz Yöntemi faaliyet performans ölçümlemesi ile ispatlanmıştır. Böylelikle Gri İlişkisel Analiz Yöntemi'nin bankaların faaliyet performanslarının ölçümlenmesinde başarılı bir yöntem olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The crisis in Turkey had played an active role in terms of the country's economy. In the framework of the economic policies implemented in the country after the deteriorating economy, the banking sector was forced to intervene frequently. Many banks have gone bankrupt, changed hands, incorporated or customized as a result of these interventions. After the 2001 crisis, which was considered a turning point for the banking sector, an important step had been taken to put the banking sector with a fragile structure on a more robust basis by The Restructuring Process of the banking sector. In this study, it was aimed to show whether the Bank's performance is better or not by incorporating public-owned banks and private-owned banks into the banks that were transferred to SDIF after the restructuring process of the banking sector. In this study, public-owned banks and private-owned banks, which were determined by using liquidity, income-expense and profitability ratios, were examined in two periods provided that they were mainly operating ratios. Operational performance analysis was carried out by applying Grey relational analysis method to banks allocated for 2002-2009 and 2010-2017 periods. This analysis aimed to achieve the best results by measuring the performance of the banks transferred to SDIF through the restructuring process effects based on their activity areas in the two periods and by managing their funds by SDIF. In this study, the performance of public capital banks and private capital banks was measured. As a result of transfer to SDIF by measuring the activity performance of Grey relational analysis, it has been proven that the structuring process is evaluated in the best way, as well as public-owned banks became effective at a significant level in the banking sector by making a major attack. It is believed that the Grey relational analysis method is a successful method for measuring the performance of banks