Torakotomi sonrası konnektif doku masajı uygulamasının ağrı üzerine olan etkilerinin incelenmesi-randomize kontrollü çalışma
Investigation of effects of the connective tissue massage on the pain after thoracotomy-randomise controlled study
  1. Tez No: 520397
  2. Yazar: NERİMAN TEMEL AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, konnektif doku masajı, torakotomi, yaşam kalitesi, connective tissue massage, pain, thoracotomy, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; torakotomi yapılan hastalara uygulanan konnektif doku masajının ağrı, yaşam kalitesi, analjezi kullanım miktarı ve hastanede kalış süreleri üzerine olan etkilerini incelemektir. Yöntem: Randomize kontrollü prospektif özelliklerde olan bu araştırma Ağustos 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi'nde posterolateral torakotomi yöntemi ile ameliyat edilen ve araştırma kriterlerine uyan 27 kontrol, 27 çalışma olmak üzere toplamda 54 hasta üzerinde yapılmıştır. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Görsel Analog Skalası (Visual Analogue Scale-VAS), Kısa Form 36 (Short Form 36; SF-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği ve analjezik ilaç kullanım bilgileri formu kullanılarak toplanmıştır. Preoperatif dönemde ve postoperatif 0. gün, 1. gün, 2. gün., 3. gün, 4. gün, 5. gün, 6. gün, 7. Gün hastaların ağrı şiddetleri, toplam alınan analjezi ve miktarları kaydedilmiştir. Ayrıca preoperatif dönemde ve postoperatif 7. günde SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılarak yaşam kalitesi değerlendirilmiştir. Her iki gruba da standart medikal tedavi, bakım ve pulmoner rehabilitasyon programı uygulanmıştır. Çalışma grubuna ek olarak postoperatif 1. gün, 2. gün., 3. gün, 4. gün, 5. gün günde 1 seans toplamda 5 seans konnektif doku masajı uygulanmıştır. Bulgular: Postoperatif 0. gün ve 1. gün her iki gruptaki hastaların VAS ortalamalarının benzer ve oldukça yüksek olduğu; postoperatif diğer günlerde ise çalışma grubunun VAS ortalamalarının, kontrol grubunun VAS ortalamalarına göre daha düşük olduğu görülmektedir. Operasyon sonrası 7. gün çalışma grubundaki hastaların yaşam kalitesi seviyesi kontrol grubuna göre daha iyi olduğu bulunmuştur. Her iki gruptaki hastaların analjezik kullanım miktarları postoperatif 0. günden postoperatif 7. güne doğru azalmıştır ve çalışma grubundaki hastalar daha az analjezik ilaç kullanmışlardır. Ayrıca kontrol grubundaki hastalar daha uzun süre hastanede kalmışlardır. Sonuç: Araştırma sonuçları; torakotomi sonrası uygulanan konnektif doku masajının postoperatif ağrı seviyesini, analjezik ilaç kullanım miktarını, hastanede kalış süresini azaltırken ve yaşam kalitesini arttırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to examine the effects of connective tissue massage on pain, quality of life, use of analgesia and duration of hospitalization in patients undergoing thoracotomy. Method: This randomized controlled trial was conducted on a total of 54 patients, 27 controls and 27 studies, which were operated by posterolateral thoracotomy at Akdeniz University Hospital Chest Surgery between August 2017 and January 2018. Data were collected using the Personal Information Form, the Visual Analogue Scale (VAS), the Short Form 36 (SF-36) Quality of Life Scale and the analgesic drug use information form. The severity of pain, the total analgesia were recorded preoperative period and from the 0th postoperative day to the 7th postoperative day. In addition, the quality of life was assessed using the SF-36 quality of life scale at preoperative and postoperative 7th day. Standard medical treatment, care and pulmonary rehabilitation programs were applied to both groups. A total of 5 sessions of connective tissue massage were applied to the study group on postoperative day 1, day 2, day 3, day 4, day 5. Results: On the postoperative day 0 and day 1, the VAS averages of the patients in both groups were similar and high; on the other postoperative days, the VAS averages of the study group were lower than the VAS averages of the control group. On the 7th day after the operation, the patients in the study group were found to have better quality of life than the control group. Analgesic use rates of patients in both groups decreased from postoperative day 0 to day 7 postoperative day and patients in the study group used less analgesic medication. In addition, patients in the control group remained in the hospital for a longer period. Conclusion: The results of study showed that postoperative connective tissue massage after thoracotomy reduced postoperative pain level, amount of analgesic drug usage and duration of hospitalization and increased quality of life.