Akne vulgarisi olan hastalarda sfingomiyelin ve seramid inflamatuar yolağının araştırılması
- Tez No: 520590
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTAY AYDIN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, sfingomiyelin, seramid, nötral sfingomiyelinaz, Acne vulgaris, sphingomyelin, ceramide, neutral sphingomyelinase
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Akne vulgaris (AV)'de, farklı sfingomiyelin (SM) ve seramid (SER) türlerinin serum düzeyleri hakkında sınırlı veriler mevcuttur. Bu çalışma, AV hastalarında ve kontrollerde nötral sfingomiyelinaz aktivitesi (N-SMaz), seramid-1- fosfat (C1P), sfingozin-1-fosfat (S1P), C16-C24 SM ve C16-C24 SER'lerin dolaşımdaki seviyelerini belirlemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Otuz AV hastasından ve 20 yaş, cinsiyet uyumlu kontrollerden serum alınmıştır. C16-C24 sfingomiyelinlerin ve C16-C24 SER'lerin serum seviyeleri, ultra hızlı sıvı kromatografisi (UFLC) ve tandem kütle spektrometrisi (MS/MS) kullanılarak optimize edilmiş çoklu reaksiyon izleme (MRM) yöntemi ile belirlenmiştir. Nötral sfingomiyelinaz'ın serum aktivitesi standart kit yöntemleriyle, C1P ve S1P düzeyleri enzim bağlı immunosorbent assay (ELİSA) ile belirlenmiştir. Bulgular: Akne vulgarisli hasta serumlarının C16 SM düzeylerinde kontrol grubuna göre belirgin bir artış gözlenmiştir. Akne vulgaris hastalarının dolaşımdaki C1P düzeyleri artmış ve C24 SER düzeyleri kontrollere göre azalmıştır. Akne hastalarında ölçülen serum N-SMaz aktivitesi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmazken S1P düzeylerinde kontrollere göre anlamlı bir artış gözlenmiştir. Sonuç: Akne vulgaris patofizyolojisinde değişen sfingolipid düzeylerinin rolünü anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Limited data are available on serum levels of different sphingomyelin (SM) and ceramide (CER) species in acne vulgaris (AV). This study aimed to identify circulating levels of neutral sphingomyelinase activity (N-SMase), ceramide- 1-phosphate (C1P), sphingosine-1-phosphate (S1P), C16-C24 SMs and C16-C24 CERs in AV patients and controls. Method: Serum was collected from 30 AV patients and 20 age, gender matched control subjects. Serum levels of C16-C24 SMs and C16-C24 CERs were determined by an optimized multiple reaction monitoring (MRM) method using ultra fast-liquid chromatography (UFLC) coupled with tandem mass spectrometry (MS/MS). Serum activity of N-SMase was assayed by standart kit methods, C1P and S1P levels were determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELİSA). Results: A significant increase was observed in serum levels of C16 SM in patients with AV compared to controls. No significant difference was found in C18 and C24 SM levels between two groups. Very-long-chain C24 CER was significantly decreased in AV patients compared to controls. Long chain C16-C20 CER levels showed no significant difference between AV patients and controls. A significant positive correlation was found between serum total cholesterol levels and all measured SMs and CERs in both the control and patient groups. Patients with AV had increased circulating levels of 16 SM, C1P and lower circulating levels of C24 CER compared to healthy controls, which may provide prognostic value for the disease. Conclusion: Future studies are needed to understand the role of altered sphingolipid levels in the pathophysiology of AV.