Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ulusal inovasyon sistemleri ve politikaları: Karşılaştırmalı bir değerlendirme
National innovation systems and policies of developing and developed countries: A benchmarking study
- Tez No: 437287
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ġnovasyon, Ulusal Ġnovasyon Sistemi, Ġnovasyon Politikası, Küresel Ġnovasyon Endeksi, Innovation, National Innovation System, Innovation Policy, Global Innovation Index
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Dünya üzerinde küreselleşmenin etkisi rekabetin küresel düzeye taşınmasıdır. Rekabetin giderek şiddetini artırdığı küresel dünyada ülkelerin varlığını sürdürebilmesinin temelinde inovasyon yer almaktadır. Karmaşık yapıya sahip olan inovasyon kavramı, ulusal inovasyon sistemleri ve inovasyon politikaları ile çözülmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada Küresel İnovasyon Endeksi (KİE) kapsamında belirlenen ülkelerin (İsviçre, İngiltere, Amerika, Güney Kore, İsrail, Türkiye) ulusal inovasyon politikaları ve ulusal inovasyon sistemleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. KİE sıralamasında da etkili olduğu düşünülen KİE inovasyon girdileri ile paralellik gösteren OECD raporlarında yer alan inovasyon göstergeleri ülkeler bağlamında ele alınmıştır. Daha sonra ülkelerin inovasyon göstergeleri ve inovasyon politikaları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sahip olduğu özellikler yardımıyla karşılaştırılmıştır. Böyle bir karşılaştırma yapılmasının nedeni, Türkçe literatürde kapsamlı bir karşılaştırma çalışmasının bulunmamasıdır. Bu karşılaştırmalar sonucunda, Türkiye'nin bilim ve teknoloji konusunda dünyadaki gelişmeleri detaylı bir şekilde izlemesi ve bu gelişmelerin elde edilmesinde ülkelerin kullandığı yol haritalarını kendi ülkesine uygun hale getirmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin bugünkü gelişmeleri takip ederek bilim, teknoloji ve inovasyon konusunda ivme kazanma şansı varken, bu şansı görmezden gelerek bilgi ekonomisi haline gelen ülkeler ile arasındaki uçurumun açılmasına izin vermemesi gerektiği açıktır.
Özet (Çeviri)
The impact of globalization on the world is moving to global competititon. On the basis of the country maintained its presence in the increasingly competitive global world to increase the intensity of innovation is located. The concept of innovation which has a complex structure are trying to unravel the national innovatin systems and innovation policies. In this study, The Global Innovation Index (GII), under the countries (Switzerland, United Kingdom, United States of America, Republic of Korea, Israel, Turkey) were examined the national innovation policies and national innovation systems. GII innovation inputs in parallel with the innovation indicators contained in the OECD report is discussed in the context of countries. Later innovation indicators and innovation policies of countries compared with help of properties owned by the developing and advanced countries. The reason for making such a comparison is the lack of a comprehensive benchmarking study on Turkish literature. As a result of these comparisons, development in the world of science and technology in Turkey are required to follow in detail. Road maps used by the countries has concluded that need to make according to their own country. Turkey's current developments following, there is a chance to gain momentum in science, technology and innovation. Ignoring this chance, Turkey should not allow the opening of the gap between knowledge based countries.