Tip 2 diabetes mellitüs tanılı hastalarda diyabet süresi ile sarkopeni arasındaki ilişki
The relation of diabetes duration and sarcopenia in patients with TYPE 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 521482
  2. Yazar: ZEHRA SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sarkopeni, diyabet süresi, tip 2 diabetes mellitüs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 45 ile 65 yaşları arasında, tip 2 diabetes mellitüs tanısı olan, vücut kitle indeksi 20 ile 30 kg/m2 arasında toplam 200 hasta alındı. Hastaların hemogram ve biyokimya parametreleri için kan alındı. Hastalar 10 yıldan uzun süredir diyabet tanısı olanlar (grup 1) ve 10 yıldan kısa süredir diyabet tanısı olanlar (grup 2) olmak üzere 2 ana gruba ayrıldı. Sarkopeni tanısı kas kütlerinde azalma yanı sıra el sıkma ya da kalk yürü testlerinden en az birinin düşük olmasıyla konuldu. Kas kütlesi biyoimpedans analiz yöntemi ile ölçüldü. Her iki grupta sarkopeni varlığı ve komponentleri karşılarştırıldı Bulgular: Çalışma yaşları 45 ile 65 arasında değişmekte olan, 100'ü (%50) kadın ve 100'ü (%50) erkek olmak üzere toplam 200 olgu ile yapılmıştır. Olguların yaşları ortalaması 55.25±5.85'dir. Diyabet süreleri 0.02 (1 hafta) ile 35 yıl arasında değişmekte olup, ortalaması 9.41±6.94'dür. 10 yıldan az süredir diyabeti olanlar grup I, 10 yıldan fazla süredir diyabeti olanlar ise grup II olarak adlandırıldı. Gruplar arasında 25-OH D, AKŞ, LDL, HDL, kolesterol, trigliserid, kreatinin, TSH, ST4, lenfosit, NTR/LENF, HMG, MCV ve PLT parametreleri değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Grup I in hbA1c ortalaması 8,08±2,08, grup II nin ise 8,93±2,23 idi. Kadınlarda sarkopeni görülmezken erkekler %48 oranında sarkopenikti. Kadınlarda kas kütlesi cut off değer olan 6,76 kg/m2 nin altında değer yoktu. ROC analizlerinde el sıkma testine göre kadınlarda bulunan sarkopeni cut off değeri 20 kg/m2 olarak bulundu. Grup II hastalarda sarkopeni sıklığı grup I e göre daha yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda uzun süredir diyabetik olan hastalarda sarkopeni sıklığı artmış olarak bulundu. Ayrıca şiddetli sarkopeni grubunda yer alan hastaların diyabeti süresi, sarkopeni olmayan, presarkopeni ve sarkopeniye sahip gruptan yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to find the relation of diabetes duration and sarcopenia status of patients with type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: We included 200 patients with a diagnosis of type 2 diabetes between 45 and 65 years of age. The body mass indices of patients were 20 and 30 kg/m2. The patients were divided into 2 goups in terms of diabetes duration. Group 1 patients had diabetes below 10 years and group 2 patients had diabetes more than 10 years. The diagnosis of sarcopenia was established by low muscle mass plus low hand grip test and/or impaired timed get-up-and-go test. Muscle mass was calculated via bioimpedance analysis(BIA). Results: The mean age of the patients were 55.25±5.85 years, the diabetes duration was between 0.02 and 35 years and the mean diabetes duration was 9.41±6.94 years in our study. Group 1 patients whose diabetes duration were less than 10 years had 8,08±2,08 mean HbA1c, and the grou 2 had a mean HbA1c of 8,93±2,23. Between two groups, there were no relation between 25-OH D vitamin, fasting bloog glucose, LDL (low density lipoprotein), HDL (high density lipoprotein), cholesterol, triglyseride, creatinin, TSH (thyroid stimulating hormone), fT4( free tetraiodothyronine), lymphocyte, neutrophil/lymphocyte, hemoglobin, MCV(mean cell volüme) ve platelet count. Neither women had sarcopenia, but sarcopenia prevelance in diabetic men found 48%. In all women muscle mass were above the sarcopenic threshold (