Impacts of Syrian migrants on the social life in Antakya in 2012-2016
Suriyeli göçmenlerin Antakya sosyal hayatına etkisi 2012-2016
- Tez No: 521490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT DENİZ TANSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suriye, göç, Hatay, sosyo-ekonomik değişim, Turkey, Syria, Migration, Hatay, socio-economic change
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Göç toplumsal bir olgu olarak birçok sebepten dolayı oluşabilmektedir. Bu sebeplerin bazıları ülke içerisinde şehirler arasında göçe sebep olurken bazıları daha büyük çaplı ve sınır aşan göç hareketlerine sebep olabilmektedir. Bu sebepledir ki göç tek başına bir insanın bir yerden başka bir yere göç etmesi olarak algılanabilecek kadar basit bir kavram değildir. Göç çok eski tarihlerden beridir insanlar tarafından gerçekleştirilen ve temeli ekonomik, siyasi ve toplumsal olgulara dayanabilen bir kavramdır. Bazı durumlarda bireyler veya gruplar kendi istekleri ile daha iyi imkânlara sahip olmak için göç ederlerken bazı durumlarda ise yaşanan olaylar sebebiyle zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Anadolu coğrafyası Afro-Avrasya kıtasının merkezinde olması sebebiyle dünyanın en önemli göç rotalarından birisi olmuştur. Ekonomik gelişmişlik ve kalkınmışlık düzeylerinin az olduğu Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya ülkeleri ile ekonomik gelişmişlik düzeyleri üst düzey olan Avrupa ülkeleri arasında bulunan Türkiye, transit göçmen alma konusunda da dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. Cumhuriyetin kurulmasından beri büyük göç dalgaları ile karşı karşıya kalan Türkiye bu dalgaların en büyüğü ile Arap baharı sonrasında iç savaşın çıktığı Suriye'den gelen göçmenler sonucunda karşı karşıya kalmıştır. Bu göçmenler gerek savaştan gerekse ekonomik kısıtlı imkânlardan kaçarak Türkiye'ye gelmişlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus Suriyeli göçmenlerin içerisinde hem zorunlu olarak Türkiye'ye göç eden hem de mevcut durumu bir fırsat olarak göç edenlerin bulunması durumudur. Bu çalışmada, Suriye'de 2011 yılı Mart ayında toplumsal bir hareket olarak başlayan ve halen iç savaş şeklinde devam eden olaylar neticesinde Türkiye'de Hatay'a göç eden Suriyeli sığınmacıların farklı sosyo-ekonomik kesimlerin ikamet ettiği Antakya'nın toplumsal hayatına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu etki incelenirken öncelikle Suriyeli göçmenlerin neden Antakya'yı tercih ettiği sorusunu cevaplamak için göç teorilerinden faydalanılmıştır. Bununla birlikte şu sorulara cevap aranmaktadır: Suriyeli göçmenler sosyo-ekonomik alanda olumlu/olumsuz bazı değişikliklere yol açmış mıdır? Suriyeli göçmenler iş gücü piyasasını nasıl etkilemiştir? Yoğun göç alan illerden birisi olan Hatay ilinin Antakya ilçesinde barınma ve emlak sorunları ortaya çıkmış mıdır? Bu soruların cevapları evet ise çözüm yolları nelerdir?
Özet (Çeviri)
Migration may arise due to many reasons as a social phenomenon. While some of these reasons cause migration from cities to another city within a country, others lead to larger scale and cross-border migration movements. It is for this reason that migration, on its own, is not a concept as simple as to be perceived as movement of people from one place to another. Dating back to ancient times, migration is a concept based on economic, political and social phenomena. While individuals or groups willingly migrate under certain circumstances to have better opportunities, they are sometimes forced to migrate due to turmoil taking place in their place of residence. Since the Anatolian geography is at the center of the Afro-Eurasian continent, it has been one of the most important migration routes of the world. Located between Middle East, Africa and Central Asia where economic growth and development levels are low and European countries where economic development is at high levels, Turkey is among the pioneering countries in terms of receiving transit migrants. Having faced great migration waves since the foundation of the Republic, Turkey received the largest of these migration movements from Syria where civil war broke out after the Arab Spring. Migrants from Syria have come to Turkey fleeing the war and limited economic means in their country. The point to pay attention here is that among Syrian migrants to Turkey, there are both the ones who forcefully migrated and those who took the situation as an opportunity to come to Turkey. In this study, it is aimed to analyze the effect of Syrian migrants in Turkey's Hatay province as a result of the incidents starting in March 2011 as a social movement and have been continuing so far as a civil war on social life in Antakya where people from various economic factions reside. When analyzing this effect, theories of migration are benefited first to answer the question why Syrian migrants preferred Antakya. Furthermore, answers are sought for the following questions: Have Syrian migrants caused any negative/positive changes in socio-economic field? How have Syrian migrants affected the labor market? Have problems of sheltering and real estate emerged in Antakya district of Hatay which is one of the provinces receiving large groups of immigrants in the country? If answers to these questions are all yes, what are the methods for solution?