Dimethoate uygulamasının büyük bal mumu güvesi galleria mellonella l. larvalarındaki bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Effects of dimethoate application on some biochemical parameters of the greater wax moth galleria mellonella l. larvae
- Tez No: 521516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dimothoate, Enzim, süperoksit dismutaz, lipid, Galleria mellonella, Dimothoate, enzyme, superoxide dismutase, lipid, Galleria mellonella
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Büyük bal mumu güvesi Galleria mellonella L'nin lipid, karbonhidrat, protein, malondialdehit (MDA) miktarı ile antioksidan enzimlerden katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi üzerine farklı dimethoate (10, 25, 50, 75 ve 100 µg/ml) oranlarının toksik etkisi araştırıldı. Dimethoate hamilton enjektörü kullanılarak larvalara uygulandı. Biyokimyasal parametreler spektrofotometre kullanılarak tespit edildi. Karbonhidrat, lipid ve protein miktarı tüm zamanlarda yüksek dimethoate konsanrtasyonlarında (75 ve 100 µg/ml) konrtole göre önemli derecede düşmüştür. MDA miktarı doz artışına bağlı olarak denenen tüm dimethoate enjeksiyonlarında ölçüm yapılan tüm zamanlarda artmıştır (24, 48, 72 ve 96 saat). Düşük dimethoate oranlarında Katalaz ve SOD aktivitesi düşük dimethoate konsantrasyonlarında kontrole göre artarken yüksek konsantrasyonlarda azalmıştır. Sonuç olarak MDA miktarı dimethoate kontaminasyonuna bağlı olarak model organizma Galleria mellonella larvalarında güvenilir bir biyomarkır olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The toxic effects of different dimothoate rations (10, 25, 50, 75 and 100 µg/ml) were investigated on the amount of lipid, protein, carbohydrate, malondialdehyde (MDA) of the larvae of greater wax moth Galleria mellonella L. and on the activity of catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) which are antioxidant enzyme. Dimothoate were injected into G. mellonella larvae using a hamilton syringe. The biochemical parameters were measured using spectrophotometric methods. The amount of protein, lipid and carbohydrate significantly lowered in the high concentrations of dimothoate (75 and 100 µg/ml) at all times. We found that all different concentration of dimothoate injection resulted in gradually increased the MDA contend at 24, 48, 72 and 96 hours. MDA contend increased in a dose-dependent. Although SOD and catalase enzyme activity were increased at low dimethote (10, 25, 50 µg/ml), the ativity of SOD and catalase tended to decrease at high level of dimethate (75 and 100) compared with the control. MDA content can be used as a reliable biomarkır of dimothoate contamination in model insect G. mellonella.