Bebek ve çocukluk döneminde beyinde miyelinizasyon ile ilgili değişikliklerin ADC haritaları kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of myelinization related changes in brain, during infant and childhood using adc MAPS
- Tez No: 521518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMİK TEKE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Miyelinizasyon, difüzyon ağırlıklı görüntüleme, MRG, ADC, Myelination, diffusion weighted imaging, MRI, ADC
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı normal popülasyonda bebeklik ve çocukluk çağında beynin farklı bölgelerinde miyelinizasyonla ilişkili değişikliklerin rutin MRG incelemelerinde ADC değerleri ölçülerek değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: 3.0T cihaz ile beyin MRG incelemesi yapılan ve miyelinizasyonu ve maturasyonu konvansiyonel sekanslarda normal olarak yorumlanan yaşları 0-17 arasındaki 109 hasta değerlendirildi. Tüm incelemelerde T2 ağırlıklı görüntüler baz alınarak 30 farklı lokalizasyondan ADC haritaları iş istasyonunda değerlendirilerek ölçüm yapıldı. Bulgular: Normal populasyonda bebeklik ve çocukluk çağında miyelinizasyon süreci ve ADC değerleri arasında fonksiyonel bir ilişki bulunmaktadır. Yaş arttıkça ADC değerleri ilk 2 yaşta daha belirgin olmak üzere tüm lokalizasyonlarda azalmaktadır. Postnatal süreçte beyaz cevherde daha yüksek olan ADC değerleri beyaz cevher maturasyonu tamamlandıkça azalmakta ve kortikal gri cevherde daha yüksek hale gelmektedir. Talamus, kaudat nükleus ve santral sentrum semiovale dışında her iki hemisferde karşılıklı yapılarda anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yapılan karşılaştırmada 0 ile 2 yaş grubu bireylerde cinsiyetler arası anlamlı farklılık bulunmamıştır Sonuç: Beyin MR incelemelerinde rutin pratikte sıklıkla kullanılan difüzyon ağırlıklı görüntüleme ve ADC haritaları ile her bir lokalizasyon için ADC değerleri kolayca elde edilebilmektedir. Böylelikle ADC değerleri ile miyelinizasyon süreci ilişkisi tüm beyinde ortaya konabilmekte ve beyinde multipl bölge için normatif değerler elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of our work; the changes in myelinization in different regions of the brain during infancy and childhood in the normal population are assessed by measuring ADC values in routine MRI scans. Material and methods: 109 patients between 0-17 years of age who underwent brain MRI examination with a 3.0T device and whose myelinization and maturation were interpreted as normal in conventional sequences were evaluated. Based on T2 weighted images, 30 different localized ADC maps were evaluated in the workstation on all examinations. Results: In normal populations, there is a functional relationship between myelination process and ADC values during infancy and childhood. As the age increases, the ADC values decrease in all localizations, especially in the first 2 years. The ADC values, which are higher in the white matter in the postnatal process, decrease with the completion of white matter maturation and become higher in the cortical gray matter. There was no significant difference in reciprocal structures in both hemispheres except thalamus, caudate nucleus and central syntenium semiovale. There was no significant difference between the genders in the 0 to 2 year age group Conclusions: Diffusion weighted imaging and ADC maps, which are frequently used in routine MR practice in brain MR examinations, make it easy to obtain ADC values for each localization. Thus, the relationship between ADC values and myelinization process can be demonstrated in the whole brain and normative values can be obtained for multiple regions in the brain.