Ortaokul öğrencilerinin görsel sanatlar dersi uygulamalarının grafik tasarım açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the visual art lesson applications of the secondary school students from the viev of graphical design
- Tez No: 522049
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar, Grafik Tasarım, Art Education, Visual Arts, Graphical Design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
İnsanın eğitiminde sanat vazgeçilmez bir değerdir. Birey, duygu ve düşüncelerini ifade ederken gayretle yaratıcılığını ortaya koymaktadır. Okullarda görsel sanatlar dersi, grafik tasarım uygulamalarıyla öğrencinin çizme, boyama, inşa etme, seçme, yenileme, tasarım yapma, yorumlama yeteneğini geliştirir. Sanat eğitimi, bu gayretin içinde, kendi yöntem ve ilkelerine sahip özel bir alandır. Tasarımların amaca uygun olması için grafik ve biçim ifadelerinin uyum içinde kullanılması gereklidir. Tasarımın temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik grafik tasarım için de geçerlidir. Öğrenci bunları öğrendiği takdirde konuya daha hakim olacaktır. Araştırmanın birinci bölümünde, problem durumu, araştırmanın amacı, önemi, varsayımlar ve sınırlılıklar başlığında bilgi verilmiştir. Bölüm ikide sanat eğitimi, görsel sanatların gerekliliği, grafik tasarım öğeleri ve yaratıcılığa etkileri irdelenmiştir. Bölüm üçte görsel sanatlar dersi uygulamalarında grafik tasarım çalışmalarının tasarım öğeleri açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Bölüm dörtte, öğretmen ve öğrencilere uygulanan anket ve sonuçlarına yer verilmiştir. Tarama modelinin uygulandığı araştırma yöntemi ile İzmir iline bağlı 3 ilçedeki 4 ayrı ortaokulun 21 ayrı sınıfında yapılan anket çalışması sonrasında araştırmanın amacına yönelik veriler elde edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma tekniğinden faydalanılmıştır. Görsel Sanatlar dersi uygulamalarında, resimlerde yaratıcılık kavramına daha çok önem verilip, özel yöntem ve tekniklerin uygulanabilirliğinin sağlanması ve grafiksel tasarım açısından bilgilerin güncellenmesi ön görülmektedir. Bu bağlamda, grafik tasarım teknikleri kullanılarak farklı okullarda görsel sanatlar dersinde öğrencilere uygulamalı çalışmalar yaptırılmış ve çalışmalarla ilgili değerlendirmelerle sonuca gidilmiştir. Yapılan anket sonucunda öğrencilerin gerçekleştirdikleri çalışmalarda, görsel tasarımın ilkeleri kullanılarak iki ve üç boyutlu özellikteki çalışmaların yapılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca ünlü ressamların eserlerinden hareketle, öğrencilerin bu ressamların çalışmalarından yola çıkarak, farklı yöntemleri ve ilkeleri kombine etmeleri yoluyla yaratıcı tasarımlar oluşturabilecekleri kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Art is an indispensable value in the education of human. While an individual is expressing his feelings and thoughts, he presents his creativity with effort. At schools, visual art lesson develops the student's ability of drawing, coloring, building, choosing, renewing, designing and commenting with the applications of graphical design. Within this effort, art education is a special field which has its own method and principals. The terms of graphical form should be used in a harmony in order that the design will be suitable for the aim. The allignment, balance, opposition, emphasizing, motion, image, proportion, closeness, repetition, rhythm and unity, which are the basic principals of design, are also valid for the graphical design. If the student learn these fundamental principles, he/she will be more dominant about the topic. In the first part of the study, problem statement, purpose, importance, limitations of the study were addressed. In the second part, art education, the necessity of visual arts, elements of graphical design, and their effects on creativity were examined. In the third part, the assessment of graphic design studies in terms of design elements were done. In the fourth part, the questionnaire performed with teachers, and students and its outcomes were analyzed. In this study, general survey model has been used. Data were obtained by survey research performed for 21 different class within four different secondary school in three districts of İzmir. The study was benefited from qualitative research technique. In visual arts class, the term“creativity”in art is given importance and the availability of providing special methods and techniques and updating the knowledge of graphical design is predicted. In this context, practical works were performed by using graphic design principles in visual arts class and assessments were made related to these works to reach conclusion. In conclusion of survey, it was determined that two and three dimensional works can be done by using visual design principles in the works performed by students. In addition, from the point of the artwork belong to the famous artists, it is concluded that students may form creative designs by using different methods and principles.