Türkiye'de vergi denetiminin yapısı ve 2000-2015 dönemi vergi inceleme sonuçlarının analizi
The structure of the tax auditing in Turkey and the analysis of the tax investigation results in the period 2000-2015
  1. Tez No: 522052
  2. Yazar: ERKAN DURU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZLI YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Tax, Taxation, Tax Audit, Tax Inspection, Tax Investigation, Widespread and Intensive Tax Audit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Vergi, devletin birincil gelir kaynağıdır. Vergi, devletlerin hem gelir kaynağı hem de sosyal faydayı maksizimize etme aracıdır ve ekonomik birimlerin karar alma davranışlarında önemli bir rol oynar. Vergi denetimi, beyan usulüne dayalı vergilendirme sistemlerinde vergi kayıp kaçağını önlemede etkili bir maliye politikası aracıdır. Bu çalışma Türkiye'de vergi denetimi, özelde de vergi incelemesinin sonuçlarının toplu bir analizi amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla, vergi denetiminin amacı, işlevleri, özellikleri, ilkeleri ve türlerinin teorik çerçevesi çizilmiş, uygulamaya yönelik sorunlar yer verilmiş ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Daha sonrasında, Türkiye'de vergi denetim görevinde yer alan birimlerin tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise, Türkiye'de 2000-2015 dönemi arası vergi inceleme sonuçları analiz edilmiştir. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının kurulduğu yıldan itibaren yapılan vergi inceleme oranlarının 2011 yılı öncesine göre yapılan inceleme oranlarına kıyasla daha düşük oranlarda kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimleler: Vergi Denetimi, Vergi İncelemesi, Yoklama, Yaygın Yoğun Vergi Denetimi.
Özet (Çeviri)
Taxes the primary source of income for the government. Tax is a means of maximizing the state's income and social benefits and plays an important role in economic decision-making behavior.Tax auditing is an effective finance policy tool for prevention tax evasion and loss in taxation systemsthat are based on declaration procedure. This study was conducted to examine the tax auditing in Turkey and more specifically for the meta-analysis of tax investigation results. Ad hoc, for the purpose, functions, properties, principals and the types of the tax auditingthe theoretical framework was established, problems with tax application were included and solution proposals were set forth.Afterwards the historical development of the units that involved in tax auditing duty in Turkey was delivered. In the last part of the study, the tax investigation results of the periodfrom 2000 to 2015 were analysed. It has been concluded that the tax audit committee's annual tax review rates were lower than the year before 2011.