Malathion insektisitinin Gammarus pulex (L., 1758) üzerine akut toksisitesinin belirlenmesi
The determination of acute toxicity on Gammarus pulex (L.,1758) of Malathion
  1. Tez No: 522186
  2. Yazar: FEZA ŞAHİNKUŞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gammarus pulex, malathion, pestisit, akut toksisite, Gammarus pulex, malathion, pesticide, acute toxicity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalışmada malathion içerikli bir ticari insektisitinin farklı konsantrasyonlarına maruz bırakılan Gammarus pulex (L., 1758) üzerindeki akut toksisitesinin (LC50) incelenmesi amaçlanmıştır. Bilinen standart toksikoloji yöntemlerinden yararlanılarak G. pulex örnekleri farklı konsantrasyonlardaki malathiona maruz bırakılmıştır. Çalışma boyunca su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen gibi parametreleri sürekli kontrol edilerek mümkün olduğu kadar değişmemesi sağlanmıştır. Yapılan bu çalışmada 6 adet deney grubu oluşturulmuştur. Deneyler 1 litrelik cam akvaryumlarda 0,5 litre su konularak gerçekleştirilmiştir. Her bir konsantrasyon grubu için 10 adet G. pulex bireyi kullanılmıştır. LC50 değerinin belirlenmesi için 24 saatlik periyotlarla canlıların hareketlik durumları gözlemlenerek kaydedilmiştir. Hareketini kaybetmiş G. pulex'ler akvaryum içerisinden alınıp çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışma 3 tekerrürlü yürütülmüş olup, ortalama LC50 değerleri 1,58 ± 0,56 mg/L, alt bant seviye değeri 0,47 ± 0,17 mg/L, üst bant seviye değeri ise 5,46 ± 2,18 mg/L olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Determination of Acute Toxicity on Gammarus pulex (L.,1758) of Malathion The aim of this study was to investigate the acute toxicity (LC50) on Gammarus pulex (L.,1758) exposed to different concentrations of a malathion-containing commercial insecticide. Utilizing known standard toxicology methods, G. pulex samples were exposed to malathion at different concentrations. Throughout the study, the parameters such as water temperature, pH and dissolved oxygen were continuously controlled and not changed as much as possible. Six experimental groups were formed in this study. Experiments were carried out in 1 liter glass aquariums with 0.5 liters of water and 10 G.pulex individuals for each concentration group. For the determination of the LC50 value, the movement status of the creatures was observed and recorded by 24-hour periods. The lost G. pulexes were removed from the aquarium and left out of work. The study we made consists of 3 replicates with The LC50 value was found to be 1.58 ± 0.56 mg/L the lower band level value was 0.47 ± 0.17 mg/L and the upper band level value was 5.46 ± 2.18 mg/L.