Hak temelli sosyal yardım ve sosyal hizmet uygulamaları ve değerlendirmesi: Çekmeköy Belediyesi modeli
Ri̇ghts based soci̇al assi̇stance and soci̇al work practi̇ces and evaluati̇on: Çekmeköy Muni̇ci̇pali̇ty model
- Tez No: 522340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LAMİ BERTAN TOKUZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yerel Sosyal Hizmetler, Hak Temelli Yaklaşım, Hayırseverlik, İnsanseverlik, Çekmeköy Belediyesi, Local Social Services, Right-Based Approach, Charity, Philanthrophy, Çekmeköy Municipality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 420
Özet
Sosyal hakları sağlama sorumluluğu çerçevesinde; güçsüzlük, yoksulluk, işsizlik ve benzeri sorunlara yönelik gelişen müdahaleler doğrultusunda, yerel sosyal hizmet mekanizmalarının değerlendirilmesi ve tartışılması, çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı sosyal politika alanındaki düzenlemeleri ve ülkemizdeki belediyelerin sağlık, hak temelli sosyal yardım ve sosyal hizmetler gibi temel sosyal politikalarında gelinen noktayı görme istencidir. Bu çalışma, yerel yönetim yasasından kaynaklı görev ve yetkilere dayanan, vatandaşların temel sosyal problemleri ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve bunları iyileştirebilecek politikaları üreterek hizmet sunmak ve destek sağlamanın hak temelli olup olmadığına dikkat çekmeyi hedeflemektedir. Yerel uygulamaların hak temelli sosyal politika yaklaşımı etrafında çerçevelenmesi için, sosyal hizmet pratikleri açısından, yerel yönetimlerin bakış açıları ve motivasyonları değerlendirilmektedir. İnceleme, belge niteliğindeki çalışmaların esas alındığı 'doküman incelemesi' kapsamında tartışılmaktadır. Çekmeköy ilçe sınırları içerisinde, 2011-2013 yılları arasında uygulamaları gerçekleştirilen, sosyal hizmet programı çalışmalarının amaç, kapsam ve çerçevesi tahlil edilmektedir. Çalışma temel olarak, yerel sosyal hizmet uygulamalarında kullanılan kaynaklar, yasal zorunluluk veya gerekliliklerin yerine getirilme durumu, sosyal hizmet vizyonu ve stratejik planlamanın kapsamı, idarenin sosyal eşitsizliklere yaklaşımı, kamuoyunun etkisi veya kamuoyu yaratma kaygısı ile popülist yaklaşımlar sergileme hususlarının“Yerel Sosyal Hizmet Uygulamasındaki Hak Temelli Yaklaşımlar”noktasında önemli rol oynadığını varsaymaktadır. Yerel sosyal hizmet uygulamalarının, bu hususlarda değerlendirilebilecek anlamlı ve önemli bir farklılık içerdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of responsibility for providing social rights, this study gives an evaluation of the mechanisms of local social work through their interventions to weakness, poverty, unemployment and similar problems. This study aims to reveal the current situation on the regulations in social policies and basic social policies of municipalities in Turkey such health, right-based social aid and social works. This study aims to draw attention to whether the services provided for basic social problems of citizens by the authorities deriving from the law of local governance are capable of responding and improving their conditions, and whether they are based on rights. In order for local implementations to be developed by right-based social policies, the view and motivations of local administrative units are evaluated in terms of the practices of social services. Investigation is conducted through 'document analysis.' The objective, scope and framework of social work agenda that have been implemented between 2011 and 2013 in Çekmeköy are analyzed comparatively. This study claims that resources in the implementations of local social services, fulfilling legal obligations, scope of the vision of social services and strategic planning, administration's approach to social inequalities, the influence of public opinion and populist approaches play an important role in“Right-Based Approaches in the Implementation of Local Social Services.”It is conceived that the implementations of local social work have a meaningful and a critical difference in these matters.