Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği'ne başvuran 0-5 yaş arası çocuklarda erken çocukluk çağı çürükleri görülme sıklığı ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Prevalence and associated risk factors of early childhood caries in 0-5 year old children referred to Paediatric Dentistry Department of Marmara University
  1. Tez No: 522486
  2. Yazar: YASEMİN AYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP HATİCE AKYÜZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk çağı çürükleri, Prevelans, Risk faktörleri, Early childhood caries, Prevalence, Risk factors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu kesitsel çalışmada 0-5 yaş arası çocuklarda erken çocukluk çağı çürükleri görülme sıklığı ve ilişkili risk faktörleri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Nişantaşı Kampüsü Pedodonti Kliniği'ne Ocak - Haziran 2015 tarihleri arasında başvuran 0-5 yaş arasında 310 çocuk dahil edildi. Çocukların 142'si (%45.8) kız, 168'i (%54.2) erkektir. Çalışmaya katılan çocukların ağız içi muayenelerinin ardından aileler ile kapsamlı bir görüşme yapıldı. Çocuğun doğum kilosu, ağız hijyeni ve beslenme alışkanlıkları, anne sütü alımı ve biberon kullanımı, ailenin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel seviyesini belirlemeye yönelik anket formu aileden alınan yanıtlar doğrultusunda diş hekimi tarafından dolduruldu. Verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U, Kruskal Wallis testi, Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: 267 (%86,1) çocukta şiddetli erken çocukluk çağı çürüğü (Ş-EÇÇ); 17 (% 5,5) çocukta erken çocukluk çağı çürüğü saptandı. Çocuklarda görülen çürük prevelansı % 91,6 olup (n=284) ortalama dmft ve dmfs değerleri sırasıyla 8,65 ± 4,77 ve 17± 13,45' dir. Çocuğun dmft değeri ile çocuğun yaşı, ağız sağlığına ilişkin alışkanlıkları, gece biberon kullanımı, şekerli atıştırmalıkları tüketim sıklığı, ilk diş hekimi ziyareti, anne-babanın eğitim durumu ve ailenin aylık geliri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0.001; p0.05). Sonuçlar: İncelenen grupta EÇÇ görülme sıklığı çok yüksek bulundu. Çocuklara iyi ağız hijyeni alışkanlıklarının kazandırılması ve annelerin ağız sağlığı ve beslenme konusunda bilgilendirilmesi erken çocukluk çağı çürüğü riskinin azaltılmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This cross sectional study investigated the prevalence and related risk factors of Early Childhood Caries in 0-5 year old children. Material and Method: This study included 310 children aged between 12-69 months who have attended Pediatric Dentistry Department of Marmara University Nişantaşı Campus between January - June 2015. The participation involved the dental examination of the child followed by a comprehensive interview with parents. A questionnaire was used to obtain information regarding the participants' birth weight, oral hygiene practices, dietary habits, breast and bottle feeding, socioeconomic status, mothers' knowledge of oral health, etc… Datas were analyzed by using Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests and Pearson correlation analysis Results: Out of 310 participants, 267 children (86,1%) had experienced severe early childhood caries, and 17 (5,5%) early childhood caries. 284 children (% 91,6) had dental caries with mean dmft and dmfs scores of 8,65 ± 4,77 and 17± 13,45, respectively. The following factors were found to be significantly associated with dmft scores including age, parental education level, family income, oral health-related habits, nocturnal bottle feeding, frequency of sugary snack consumption, and age at first dental visit (p=0.001). However the following factors weren't found significantly associated with dmft scores: Gender, birth weight, gestational age, type of delivery, fluorid application (p>0.05). Conclusion: The prevalence of ECC in the study group was found very high. It can be concluded that promoting the good oral hygiene practices and enhancing mothers' knowledge of oral health may help to reduce the risk for early childhood caries among the 0-5 year old children group.