Neoliberal tarım politikaları bağlamında küçük üreticilik: Yağmurca Mahallesi (Köyü) örneği
Small production in the context of neoliberal agricultural policies: Yağmurca Suburb (Village) example
- Tez No: 522662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: serbestleştirme, özelleştirme, küçük üretici, tarım, Türkiye, liberalization, privatization, smallproducers, agricultural, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye tarımı 1980'den bu yana neoliberal tarım politikaları ile birlikte köklü bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamaktadır. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarından itibaren tarım sektörü hem ekonomik kalkınmanın önemli bir parçası hem de nüfusun büyük bölümünün geçim kaynağı olarak kamu politikalarıyla desteklenmiştir.Neoliberal tarım politikalarının 1980'den itibaren uygulanmaya başlamasıyla birliktedevletin korumacı ve destekleyici politikaları tasfiye edilmiş, tarım sektörü ve üreticileri kapitalist ekonominin işleyişi içerisinde uluslararası ekonomik kurum ve kuruluşlara karşı yalnız bırakılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı neoliberal ekonomi politikalarının tarım sektörüne ve küçük tarım üreticisi üzerine etkilerini incelemek ve alan araştırması ile bu etkileri bir köy örneği üzerinde değerlendirmektir. Çalışmada ilk olarak konuyla ilgili kavramsal ve kuramsal çerçeve çizilmiş ve Türkiye tarımının Cumhuriyet'in kuruluş yıllarından günümüze yaşadığı dönüşüm aktarılmıştır. Son olarak Yağmurca Mahallesi (Köyü) çiftçileri ile yapılan görüşmelerden elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Bu kapsamda çalışmada literatür taraması ve saha araştırması bir arada kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, neoliberal tarım politikalarının uygulanmasından sonra Türkiye'de kırsal nüfusun azaldığı, tarımsal üretimde düşüş yaşandığı, tarımsal dış ticaretin olumsuz yönde etkilendiği, uluslararası şirketler ve büyük üreticiler karşısında direnemeyen küçük köylü üreticisinin kendi topraklarında işçi konumuna geldiği veya köyde geçimini sağlayamadığı için şehirlere göç ettiği şeklinde sıralanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey's agriculture is experiencing a fundamental change and transformation process with the neoliberal agricultural policies since 1980s. Since the foundation of the Republic of Turkey, the agriculture sector has been supported by public policies as an important part of economic development as well as a source of subsistence for a large part of population. With the neoliberal agricultural policies which has been begun to be implemented since 1980, the state's conservative and supportive policies have been canceled and the agricultural sector and producers have been left alone against international economic institutions and the institutions in the functioning of the capitalist economy. The aim of this study is to examine the effects of neoliberal economic policies on the agricultural sector and small agricultural producers and also to evaluate these effects on a village sample through field research. . In the study; first of all the conceptual and theoretical framework is drawn and than the transformation of Turkey's agriculture from its foundation to today is explained. Finally the findings obtained from the interviews which have been made with the producers of Yağmurca Village is given. In this study, literature review and field research methods are used together. That the rural population decreased after the implementation of the neoliberal agricultural policies in Turkey, that there is a decline in agricultural production, that agricultural foreign trade is dramatically affected and that the small producers who could not resist against international companies and that big producers migrated to cities because they came to work on their own soil or could not make a living in the village are the results of the study.