İn vitro fertilizasyon öncesi ofis histeroskopi bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of office hysteroscopy findings before in vitro fertilization
  1. Tez No: 522838
  2. Yazar: AYŞE ÇİĞDEM BAYRAK ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR DİLBAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ofis histeroskopi, intrauterin patolojiler, canlı doğum oranları, IVF öncesi histeroskopi, Office hysteroscopy, intrauterine pathologies, live birth rates, Hysteroscope before IVF
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bayrak Ozturk A. Ç. İn Vitro Fertilizasyon Öncesi Ofis Histeroskopi Bulgularının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri ÜniversitesiAnkara Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi.İn Vitro Fertilizasyon Kliniği, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara, 2018. Amaç: Çalışmada IVF öncesi ofis histeroskopi yapılan hastaların bulgularının değerlendirilerek servikal kanal ve uterin kavite patolojilerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, IVF Kliniği Yöntem ve Gereçler : Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada 4 Ocak 2016 ve 31 Ocak 2018 tarihleri arasındaT.C.S.B. Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi IVF Kliniği'ne başvuran 770 hastanın servikal kanal ve uterin kavite patolojileri değerlendirildi. Histeroskopik olarak patoloji saptanmayan hastalar Grup I(n:542), histeroskopide servikal kanal ve uterin kavitede patoloji saptanan hastalar Grup II(n:248) olarak kabul edildi.Her iki gruptaki hastaların implantasyon, klinik gebelik ve canlı doğum oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş, gebelik öyküsü, infertilite süresi, infertilite etiyolojisi, VKİ açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. IVF öncesi histeroskopide servikal kanal ve uterin kavite patolojilerinin sıklığı %29.6 olarak saptandı. Grup I ve Grup II'de canlı doğum oranları sırasıyla %18 ve % 20.1 olarak bulundu. Her iki grup arasında, canlı doğum açısından istatistiksel bir fark saptanmadı (p>0.05).Grup II'de histeroskopik olarak tespit edilen patolojiler TVUSG bulguları ile karşılaştırıldığında patolojilerinin etyolojisine göre TVUSG duyarlılığının % 21.4 ile %100 arasında değişebileceği saptandı. Sonuçlar: IVF öncesi histeroskopi yapılan hastaların patolojik bulguları ve bunların insidansını saptadık. Patolojilerin düzeltilmesinin IVF başarısı ve canlı doğumu oransal olarak artırdığını ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığını belirledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bayrak Ozturk A. C. Evaluation of Office Hysteroscopy Findings Before In Vitro Fertilization. University of Health Sciences Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology and Obstetrics Research Hospital, In Vitro Fertilization Clinic, Master Thesis On Medicine, Ankara, 2018. Purpose: In this research, it was aimed to determine the cervical canal and uterine cavity pathologies by evaluating the patients who underwent office hysteroscopy before IVF. Setting: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology and Obstetrics Research Hospital, Reproductive Endocrinology and Infertility Discipilne, Assisted Reproductive Treatments Center Methods and Materials: In this retrospective study, cervical canal and uterine cavity pathologies of 770 patients who underwent office hysteroscopy between January 4, 2016 and January 31, 2018 were evaluated. Patients with no pathology in hysteroscopy were determined as Group I (n: 542), patients with uterine cavity and cervical canal pathology were determined as Group II (n: 248). Implantation, clinical pregnancy and live birth rates were compared in both groups. Results: No statistically significant difference was found between the groups in terms of age, pregnancy history, infertility period, etiology of infertility and BMI. The frequency of cervical canal and uterine cavity pathology were found to be 29.6% in pre-IVF hysteroscopy. Live birth rates were 18% and 20.1% in Group I and Group II. Respectively there was no statistical difference between the two groups in terms of live birth (p> 0.05). In Group II, the pathologies detected in hysteroscopy were found to vary between 21.4% and 100% according to the etiology of cervical canal and uterine cavity pathology compared to TVUSG findings. Conclusion: We determined the pathological findings and their incidence in patients undergoing hysteroscopy before IVF. We found that correcting the pathologies increased the IVF success and live birth proportionally. However, this increase was not statistically significant.