Diyalogla öğretim etkinliklerinin İngilizce konuşma becerisine etkisi
Effect of dialogic teaching on English speaking skills
  1. Tez No: 522903
  2. Yazar: MURAT GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ OSMAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Diyalogla Öğretim, Diyalog ve İngilizce Konuşma Becerisi, Dil Öğreniminde Konuşma Becerisi, Diyalog Etkinlikleri, Dil ve Diyalog, Dialogic Teaching, Dialogue and English Speaking Skills, Speaking Skills in Language Learning, Dialogic Activities, Language and Dialogue
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Diyalogla öğretim etkinliği öğrencilere İngilizce dersinin farklı konularında daha önceden hazırlanmış olan diyalogları okuma, dinleme, diyaloglara dayalı alıştırmalar yapma ve diyalog oluşturarak sınıfta sunma imkânı veren, İngilizce konuşma becerisini geliştirmeyi amaçlayan bir öğretim etkinliğidir. Bu araştırma diyalogla öğretim etkinliklerinin İngilizce konuşma becerisi üzerindeki etkisini tespit etmek amacını taşımaktadır. Araştırmada“öntest - sontest kontrol gruplu deneysel desen”kullanılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde kuramsal temellendirmesi yapılandırılarak dil ve iletişim olgusunun insan hayatındaki önemi, eğitimde konuşma becerisinin önemi, diyalogla öğretim etkinliği ve İngilizce konuşma becerisi ile olan ilişkisi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise araştırmanın varsayımları test edilerek uygulanan bağımsız değişkenin etkisi incelenmiştir. Araştırma Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü 4. sınıf öğrencileriyle 2016-2017 akademik yılı güz ve bahar dönemlerinde 9 hafta olarak yürütülmüştür. Deney ve kontrol grubu öğrencileri başlangıçta önteste tabi tutularak konuşma düzeyleri belirlenmiştir. Deney grubuna ders sürecinde diyalogla öğretim etkinlikleri uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise geleneksel ve dil bilgisi öncelikli yöntemlerle ders işlenmiştir. 9 haftalık uygulama sonucunda öğrenciler İngilizce konuşabilme düzeylerinin ölçülmesi amacıyla sonteste tabi tutularak iki etkinliğin de etkililiği karşılaştırılmıştır. Öntest ve sontest puanları hazırlanan“İngilizce Konuşma Becerisi Değerlendirme Formu”ile elde edilmiştir. Veriler“dil ve anlatım”,“içerik”ve“sunum”başlıkları altında incelenmiştir. Araştırma verileri“bağımlı örneklemler için t-testi”ve“Wilcoxon işaretli sıralar testi”ile sınanmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda diyalogla öğretim etkinliğinin uygulandığı deney grubunun kontrol grubuna oranla İngilizce konuşma becerisinde daha fazla gelişim sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Dialogic Teaching is a teaching activity that aims to improve speaking ability of English. The activity enables students to read and listen dialogues prepared previously on different subjects of English and to practice dialogue based exercises. Students also create and present their own dialogues into classroom. The aim of the study is to determine effect of dialogic teaching on English speaking skills. Pretest-posttest control group design is used in the study. First part of the study includes importance of language and communication in human life, the importance of speaking skills in education, theoretical grounding of the activity, explanation of dialogic teaching and its relation with English speaking ability. In second part, researcher's assumptions were tested and the effect of independent variable is examined. The study carried out with Ağrı İbrahim Çeçen University, Faculty of Education, Department of Computer and Instructional Technologies, 4th grade students in fall and spring semesters of 2016-2017 academic year for 9 week period. Experimental and control group students were initially pretested and their level for speech is determined. Dialogic teaching activities were applied to the experimental group during the course. For control group, traditional and grammar based methods were used for teaching English. Following 9 week experiment, the students were subjected to post test to determine the level of English speaking. Then, results of the two implementations were compared. Pre-test and post-test data were collected by using“English Speaking Skills Evaluation Form”. The data were analyzed under“language and expression”,“content”and“presentation”dimensions. Study data were tested and were interpreted with“t-test for related samples and Wilcoxon signed rank test”. Study result reveals that the experimental group with dialogic teaching improved the English speaking ability more than the control group.