Sitokin filtresi ile sürekli venövenöz hemodiyafiltrasyonun sepsiste etkinliği
The efficacy of continuous venovenous hemodiafiltration with cytokine filter on sepsis
  1. Tez No: 522935
  2. Yazar: MEHTAP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ÖZDEMİR KOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: sepsis, akut böbrek hasarı, inflamatuar sitokinler, sürekli venövenöz hemodiyafiltrasyon, sepsis, acute renal injury, inflammatory cytokine, continuous venovenous hemodiafiltration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: Sepsis“ enfeksiyona karşı disregüle konak yanıtına bağlı hayatı tehdit eden organ disfonksiyonu ”şeklinde tanımlanmıştır (1). Sepsiste, çok çeşitli inflamatuvar sitokinler ve biyolojik olarak aktif mediyatörler salgılanmaktadır ve organ yetersizliklerinin gelişmesinde bu maddelerin aktif rol oynadıkları düşünülmektedir (2,3). Sürekli renal replasman tedavisi biyouyumluluğu yüksek membranlarla, yüksek akım gücüne sahip, difüzyon ve konveksiyonun birlikte veya ayrı ayrı kullanılmasıyla yapılmaktadır (4,5). Bu prospektif randomize, çift kör ve kontrollü çalışmada sepsis tanısı alan akut böbrek hasarı gelişen hastalarda sürekli venö-venöz hemodiyafiltrasyon (CVVHDF) için kullanılan EMİC 2 filtresinin AV600S filtresi ile karşılaştırılarak sepsisteki etkinliğini, akut böbrek hasarı nedeniyle seviyesi yükselen toksinlerin eliminasyonu ve sepsisteki inflamatuar mediatörler üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma Sivas C.Ü. Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören, sepsis tanısı alan ve kreatinin değeri 2,0 mg/dL üzerinde olan hemodiyafiltrasyon uygulanan 38 hastadan oluştu. Ancak tedavi sırasında derin hipotansiyon gelişen 2 hasta, diyaliz setinde kan pıhtılaştığı için diyalizi sonlandırılan 1 hasta ve tedavi sırasında exitus olan 1 hasta çalışmadan çıkarıldı. Hastaların CVVHDF başlanmadan önce APACHEE2 ve SOFA skorları hesaplandı. Hematokrit, beyaz küre, kan basıncı, kalp atım hızı ve ateş değerleri ölçülerek kaydedildi. Ayrıca Prokalsitonin (PCT), Tümör nekrozis faktör alfa (TNF-α), İnterleukin 6 (IL-6), İnterleukin 1(İL-1) kan değerleri de işlem öncesi, 8., 16.ve 24. saatlerde kaydedildi. Bulgular: AV600S filtreli ile EMİC2 filtreli gruplar karşılaştırıldığında; EMİC 2 filtreli grupta TNF-α değeri düşük, vücut ısısı ise normal sınırlar arasında bulunmuştur. Gruplar arasında APACHEE-2, SOFA, IL-1 beta, IL-6, PCT, hematokrit, sistolik, diyastolik, ortalama kan basıncı ve kalp hızı ölçümleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Sınırlı sayıdaki akut böbrek hasarı gelişen sepsis tanısı alan hastalarda EMİC 2 ve AV 600S filtreleri ile yapılan CVVHDF de , filtrelerin inflamatuar sitokinlerin eliminasyonu üzerinde TNF-α sitokini dışında anlamlı bir değişikliğe neden olmadığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Sepsis is defined as“Life threatining organ dysfunction due to dysregulated host response to infection (1).”In sepsis, numerous inflammatory cytokines, arachidonic acid metabolites, vasoactive substances, thrombogenic agents and other biologically active mediators are released and it is believed that, these substances are thought to play a critical role in the development of organ insufficiency (2,3). Continuous renal replacement therapy is made with high biocompatibility membranes that have high current power by using diffusion and convection together or seperately (4,5). In this prospective randomised, double-blinded and controlled study; we aimed to compare EMIC 2 and AV600S filters used for continuous venovenous hemodiafiltration (CVVHDF) in termes of the effects on sepsis, elimination of toxins that are elevated due to acute renal injury and the effects on inflammatory mediators in severe sepsis. Material and Method: 38 patients who were diagnosed with severe sepsis and who had creatinine level higher than 2.0 mg / dL, were treated with hemodiafiltration in Anesthesia and Reanimation Intensive Care Unit of C.U. Health Services Research and Application Hospital are included in this research. But 2 patients that have severe hypotension during the therapy, 1 patient whose dialysis was ended because of coagulation on dialysis set and 1 patient who is exitus during therapy were excluded from the study. APACHEE2 and SOFA scores of the patients were calculated before CVVHDF starts. Hematocrit, white blood cell, blood pressure, heart rate and body temperature values were measured and recorded. Procalcitonin (PCT), tumor necrosis factor alpha (TNF-α), interleukin 6 (IL-6), interleukin 1 (IL-1) values on blood were also recorded before the process and on 8th, 16th and 24th hours of the process. Findings: When AV600S filtered and EMIC2 filtered groups are compared; TNF-α values are low and body temperature is normal in EMIC 2 filtered group. There is no significant difference between the groups in terms of the measurements about APACHEE-2, SOFA, IL-1 beta, IL-6, PCT, hematocrit, systolic diastolic and mean blood pressures and heart rate. Result: We think that the filters don't cause a significant change on elimination of inflammatory cytokines, except TNF-α, on limited numbers of patients that have sepsis with acute renal injury are taking CVVHDF with EMIC 2 and AV 600S.