Obsesif kompulsif bozuklukta aile uyum ölçeği-hasta formunun Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Reliability and validity of the turkish version of familyaccommodati̇on scale-pati̇ent versi̇on for obsessi̇ve compulsi̇vedi̇sorder
- Tez No: 523281
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Aile Uyum Ölçeği-Hasta Formu, güvenilirlik, geçerlilik
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
AİLE UYUM ÖLÇEĞİ-HASTA FORMU'NUN TÜRKÇE GEÇERLİLİĞİ VE GÜVENİLİRLİĞİ Amaç: Bu çalışmada; obsesif kompulsif bozuklukta aile uyumunun varlığını ve sıklğını ölçmek için geliştirilen“Obsesif Kompulsif Bozuklukta Aile Uyum ÖlçeğiHasta Formu”nun geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılarak ölçeğin Türkçe'ye kazandırılması, aile uyumu ile hastalık yükü arasındaki ilişkinin incelenmesi ve aile uyumu ile obsesif kompulsif bozukluk belirti şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi, amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Psikiyatri kliniğinde Mart 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında OKB tanısı ile yatarak/ayaktan tedavi görmekte olan hastalarla sürdürülmüştür. Obsesif Kompulsif bozukluk dışında herhangi bir ruhsal ya da bedensl hastalığı olan hastalar çalışmaya alınmamıştır. Buna göre SCID görüşmesinin ardından çalışmaya dahil olma ölçütlerini karşılayan 107 OKB tanılı hasta ve hastaların en az 1 yıldır birlikte yaşadığı herhangi bir ruhsal ve bedensel hastalığı olmayan yakınları çalışmaya alınmıştır. Çalışmada Aile Uyum Ölçeği-Hasta Formu yanı sıra Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (YBOKÖ) - YBOKÖ Belirti Kontrol Listesi, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ), İşlevselliğin genel değerlendirmesi Aile Uyum Ölçeği-Hasta Formu Hastalık Yükü Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Güvenilirlik analizlerinde içsel tutarlılık katsayısı, madde-toplam puan korelasyon analizi; geçerlilik analizinde ise açıklayıcı faktör analizi, örtüşme geçerliliği için YBOKÖ, HYDÖ, İGD ölçekleriyle korelasyonlar araştırılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 34,41±10,86 ve hasta yakınlarının yaş ortlaması 38,65±12,58 idi. Hastaların %57'si ve hasta yakınlarının %45.7'si kadındı. AUÖHF'nun ortalaması 24.78±15.78 olarak hesaplanmıştır. Güvenilirlik analizleri için tüm ölçek (Cronbach α= 0,89), alt ölçekler ve tekrar-test için Cronbach α değerleri hesaplanmış Türkçe formun güvenilirliğini desteklemiştir. Her bir maddenin maddetoplam korelasyon katsayıları 0,21-0,66 arasında elde edilmiştir ve tümü de istatistiksel olarak anlamlı düzeydedir. Veri setinin faktör analizine uygunluğunu değerlendirmek için kullanılan KMO değeri 0.75 ve Barlett testi sonucunda ki kare 500,1 (p=0.000) anlamlı farklılık bulunmuştur. Faktör analizinde toplam varyansın %75,39'unu açıklayan üç faktör elde edilmiştir. AUÖ-HF ile YBOKÖ, İGD, HYDÖ toplam puanları arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon tekniği ile incelenmiş ve anlamlı bulunmuştur (sırasıyla r= 0,73, 0,62, 0,60 ve p< 0,01). Sonuç: Bu bulgularla Aile Uyum Ölçeği-Hasta Formu'nın Türkçe için güvenilir ve geçerli olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
RELIABILITY AND VALIDITY OF THE TURKISH VERSION OF FAMILY ACCOMMODATİON SCALE-PATİENT VERSİON FOR OBSESSİVE COMPULSİVE DİSORDER ABSTRACT: Aim: The aim of present study was to investigate the reliability and validity of the Turkish form of“Family Accommodation Scale-Patient Version”developed to measure the presence and frequency of family accommodation in obsessivecompulsive disorder and examination of the relationship between family accommodation and family burden, the relationship between family adjustment and severity of obsessive-compulsive disorder. Methods: This study was conducted in the Department of Psychiatry in Celal Bayar University Hospital between March 2017 and February 2018. The participants were in- or out-patients diagnosed with obsessive-compulsive disorder according to the DSM-4. The exclusion criteria were comorbidity of other psychiatric disorders and/or physical diseases. Following the SCID interview, 107 patients with OCD who meet the criteria for inclusion in the study and relatives without any psychiatric or physical diseases that the patients had been living with for at least 1 year were included in the study. In the assesment beside FAS-PV, Burden Assessment Scale, Yale–Brown Obsessive Compulsive Scale symptom checklist, severity scale (Y-BOCS), the Global Assessment of Functioning (GAF) scale, hamilton depression rating scale was used. In reliability analysis internal consistency coefficient and item-total correlation analysis were performed; for validity analysis exploratory and confirmatory factor analysis was performed. In convergent validity correlation analyses between Burden Assessment Scale, Yale–Brown Obsessive Compulsive Scale symptom checklist, severity scale (Y-BOCS), the Global Assessment of Functioning (GAF) scale were computed. Results: The mean age of the patient group was 34,41±10,86 and relative of the OCD patient group was 38,65±12,58. 57% of the patient group and 45.8% of the relative group were female.