Kan kültürlerinde candida cinsi maya mantarlarının üreme süreleri ve bu sürenin kısaltılmasına yönelik yaklaşımlar
- Tez No: 523356
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KALKANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida, kan kültürü, MALDI-TOF MS, API ID 32C, Candida, blood culture, MALDI-TOF MS, ID 32C
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Candida enfeksiyonları hastane kaynaklı enfeksiyonlar arasında özellikle immün sistemi baskılanmış hastalarda tanısı ve tedavisi zor, yüksek maliyetli bir enfeksiyon hastalığıdır. Diğer enfeksiyon etkenlerine göre mortalitesi de çok yüksek olduğundan uygun antifungal tedavinin zamanında başlanması gerekir. Bu nedenle tanı amaçlı kullandığımız kan kültürlerinde Candida cinsi maya mantarlarının üreme sürelerini hızlandırabilecek ya da daha hızlı tanımlanmasını sağlayabilecek bir yaklaşım geliştirilmesi önemlidir. 03/12/2016 tarihinden 17/04/2018 tarihine kadar laboratuvarımıza çeşitli kliniklerden gelen kan kültürlerinde C. albicans % 50.7 ile en çok üreyen tür olarak saptanırken ikinci sıklıkta C. tropicalis (% 13.4) ve C. glabrata (% 13.4) saptanmıştır. Laboratuvarımıza gelen bu etkenlerin ortalama üreme zamanı karşılaştırıldığında en uzun sürede C. glabrata'nın ürediği, en kısa sürede ise C. lusitaniae ve C. guilliermondii'nin ürediği saptanmıştır.Çalışmada C. albicans ATCC 10231, C. parapsilosis ATCC 22019, C. glabrata ATCC 90030 kökenleri kullanılmıştır. Mayaların üremesini hızlandıracağını düşündüğümüz özel mantar besiyeri hazırlanmıştır. Bu kökenlerin seri dilüsyonları özel mantar besiyeri eklenmiş ve eklenmemiş kan kültür şişelerine ekilerek kan kültürü simülasyonu yapılmıştır. Özel mantar besiyeri eklenmiş aerobik şişelerde ortalama üreme süresi eklenmemiş aerobik şişelerdeki ortalama üreme süresine göre daha kısa olduğu saptanmıştır. Aerobik şişelere özel mantar besiyeri eklenmesinin özellikle C. glabrata ve C. albicans'ta üreme süresini kısalttığı gözlenmiştir. Bu kan kültür şişelerinden MALDI-TOF MS ve APİ ID 32C kullanılarak maya tanımlaması yapılmıştır. MALDI-TOF MS yönteminin ID 32C' ye göre ortalama 21,5 saat mayayı daha erken tanımladığı saptanmıştır. Sonuç olarak MALDI-TOF MS maya tanımlamasında hızlı ve kolay bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Hospital acquired Candida infections are difficult to diagnose and treat. Medical costs are therefore much higher particularly in immunocompromised patients. Mortality rates are very high when compared to those of other infectious diseases. Antifungal therapy should be initiated without delay. Therefore, it is important to develop an approach that accelerates the fungal growth rate and help faster identification in patients with positive blood cultures with Candida species. C. albicans was the most prevalent species in blood cultures (50.7%) followed by C. tropicalis (13.4%) and C. glabrata (13.4%) in our microbiology laboratory from 03/12/2016 to 17/04/2018. When compared the detection rates among Candida species, we found that the longest detection time was seen in C.glabrata, while those for C. lusitaniae and C. guilliermondii were the shortest.In our study, C. albicans ATCC 10231, C. parapsilosis ATCC 22019, C. glabrata ATCC 90030 reference strains were used. We prepared a special fungal broth mix that was thought to accelerate the positivity of the Candida growth in blood culture bottles. Candida cell suspensions were prepared and added into blood culture bottles. The mean time to positivity in aerobic blood culture bottles supplemented with special fungal broth mix was found to be shorter than that was in aerobic blood culture bottles without supplementation. Addition of special fungal broth mix to aerobic blood culture bottles was found to shorten the growth time especially in C. glabrata and C. albicans. MALDI-TOF MS and API ID 32C identification systems were used for identification of yeasts. Candida strains were identified 21,5 hours earlier by MALDI-TOF MS than that was in ID 32C system. As a conclusion, we think that MALDI-TOF MS identification system is a quick and easy method for yeast identification in blood cultures.